Araya Kartalkaya girdiği için ancak yazabiliyorum. Proshop'a verdiğim wax siparişi sonraki gün elime ulaştı. Ayla Hanım'a teşekkürler buradan. Biraz da ilk wax maceramı anlatayım izninizle belki işinize yarar. Öncelikle gerekli malzemeler(ya da en azından benim kullandıklarım)
- Mevsime uygun wax
- Ütü (ütü konusuna ilerde değincem)
- Aluminyum folyo
- Kazıyıcı
- Scotch brite
- Geniş bir bez
Öncelikle wax için gereken ütünün özel olduğunu söylemem gerekir. Altında buhar deliklerinin olmaması ve de termostatının çok hassas olması wax ütüsünü bildiğimiz geleneksel ütülerden ayıran başlıca iki özellik. Nuh-u neb-î'den kalma düz tabanlı ütü kullanmanızı tavsiye etmem çünkü bu ütülerin de termostatı pek hassas değil. Benim acelem olduğu için ilk gördüğüm markete girdim ve 18 ytl'ye buhar delikleri nispeten küçük bir ütü edindim. Kıyafetler için kullanılan ütüyü kullanmak pek parlak bir fikir değil çünkü wax ütüye bulaşırsa kıyafetleriniz batar alimallah. Herneyse, yerleri de batırmamak namına yere geniş bir bez serdim. Aslında boardun bağlamalarını çıkartıp wax işlemine başlasanız daha sağlıklı olur ama ben çıkartmadan yaptım sonra da bağlamalara dökülen waxları temizlemekle uğraştımYalnız bağlamaları çıkartmasanız bile mutlaka biraz gevşetin çünkü bağlamaları yerinde tutan vidalar boardun tabanına ciddi bir baskı yapıyor, bu da waxın sağlıklı yapılmasını engelleyebilir. Her neyse; işlemimize başlamadan önce ütümüzün altını aluminyum folyoyla kaplıyoruz(waxın buhar deliklerine kaçmaması için). Bu nokta önemli çünkü waxın içinde bulunan ve su moleküllerini aksi istikamette iten florin isimli kimyasal maddenin yanması sağlık açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. Ütümüzü kapladıktan sonra en fazla "Cotton(pamuklu)" ayarına getirip ısınmasını bekliyoruz. Cotton ayarından sonraki ısılarda florinin yanmaya başlıyor. Ütü ısındıktan sonra waxı ütüye bastırıp boarda eşit şekilde dağıtıyoruz. Kenarlara daha çok özen göstermekte fayda var çünkü işin büyük kısmı kenarlara kalıyor kayarken. Yaklaşık 10-15 gram wax harcamış olmanız gerekiyor boardun boyuna göre. Waxı erittikten sonra işin asıl önemli kısmı geliyor. Ütüyle boardun üzerinden hızlı hareketlerle geçerek waxı boardun tabanına yedirmemiz gerekiyor. Kesinlikle ütüyü bir yerde gerektiğinden fazla bekletmeyin, boardun tabanındaki p-tex tabakasına zarar verebilirsiniz. Bu işlemi yaparken arada bir elinizle boardun üst tarafını kontrol edin, çok ısınan bir yer olup olmadığına dikkat edin. Wax iyice eridikten sonra ütüyü kapatın ve beklemeye başlayın. Aslında en iyisi uzun bir süre beklemek(12 saat kadar) ama yerde ölü gibi yatan bir boarda bu kadar sabrınız yoksa dükkanlarda yaptıkları gibi bu işlemden hemen sonra artık waxı kazıma işlemine geçebilirsiniz. Ne yazık ki döktüğümüz waxın azımsanamayacak bir kısmını kazıyıp çöpe atıyoruz çünkü boardun üzerinde kalan artık waxlar da kayarken bizi yavaşlatıyor. Bu iş için özel olarak üretilmiş scraperlar(kazıyıcı) ve bu kazıyıcıları bileylemek için üretilmiş bileyleyiciler var ancak herhangi bir buz kazıyıcı da iş görür. Waxları boardun başından başlayıp kuyruğuna doğru giderek kazıyın, özellikle kenardaki kısımlara dikkat edin ve de kazıyıcıyı iki elinizin başparmağıyla tutup bastırmaya özen gösterin. Bu olay epey zaman alıcı ve can sıkıcı olabilir, sıkılırsanız bırakıp sonra devam edebilirsiniz. Fazla waxı kazıdıktan sonra onları yerden bir elektrik süpürgesiyle süpürürseniz herkesin hayrına olacaktır. Bitti mi? Tabii ki bitmedi
Son olarak scraperımızın alamadığı wax kalıntılarını boardumuzdan atmak için scotch brite yardımı ile yine boardun başından başlayıp kuyruğuna doğru giderek artık waxı üzerinden alıyoruz. En son da bir bezle siliyoruz ve işlem tamam. Bu arada Türkiye'de sanılanın aksine wax sadece sezon sonunda ya da başına yapılması gereken bir bakım değil. Boardun altı kuruduğu anda hatta tercihen her kayıştan önce yapılması daha iyi. Umarım yararlı olmuştur, yazıda eksikler-yanlışlar illa ki vardır, bilmemek değil waxlamamak ayıp
![]()

Yalnız bağlamaları çıkartmasanız bile mutlaka biraz gevşetin çünkü bağlamaları yerinde tutan vidalar boardun tabanına ciddi bir baskı yapıyor, bu da waxın sağlıklı yapılmasını engelleyebilir. Her neyse; işlemimize başlamadan önce ütümüzün altını aluminyum folyoyla kaplıyoruz(waxın buhar deliklerine kaçmaması için). Bu nokta önemli çünkü waxın içinde bulunan ve su moleküllerini aksi istikamette iten florin isimli kimyasal maddenin yanması sağlık açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. Ütümüzü kapladıktan sonra en fazla "Cotton(pamuklu)" ayarına getirip ısınmasını bekliyoruz. Cotton ayarından sonraki ısılarda florinin yanmaya başlıyor. Ütü ısındıktan sonra waxı ütüye bastırıp boarda eşit şekilde dağıtıyoruz. Kenarlara daha çok özen göstermekte fayda var çünkü işin büyük kısmı kenarlara kalıyor kayarken. Yaklaşık 10-15 gram wax harcamış olmanız gerekiyor boardun boyuna göre. Waxı erittikten sonra işin asıl önemli kısmı geliyor. Ütüyle boardun üzerinden hızlı hareketlerle geçerek waxı boardun tabanına yedirmemiz gerekiyor. Kesinlikle ütüyü bir yerde gerektiğinden fazla bekletmeyin, boardun tabanındaki p-tex tabakasına zarar verebilirsiniz. Bu işlemi yaparken arada bir elinizle boardun üst tarafını kontrol edin, çok ısınan bir yer olup olmadığına dikkat edin. Wax iyice eridikten sonra ütüyü kapatın ve beklemeye başlayın. Aslında en iyisi uzun bir süre beklemek(12 saat kadar) ama yerde ölü gibi yatan bir boarda bu kadar sabrınız yoksa dükkanlarda yaptıkları gibi bu işlemden hemen sonra artık waxı kazıma işlemine geçebilirsiniz. Ne yazık ki döktüğümüz waxın azımsanamayacak bir kısmını kazıyıp çöpe atıyoruz çünkü boardun üzerinde kalan artık waxlar da kayarken bizi yavaşlatıyor. Bu iş için özel olarak üretilmiş scraperlar(kazıyıcı) ve bu kazıyıcıları bileylemek için üretilmiş bileyleyiciler var ancak herhangi bir buz kazıyıcı da iş görür. Waxları boardun başından başlayıp kuyruğuna doğru giderek kazıyın, özellikle kenardaki kısımlara dikkat edin ve de kazıyıcıyı iki elinizin başparmağıyla tutup bastırmaya özen gösterin. Bu olay epey zaman alıcı ve can sıkıcı olabilir, sıkılırsanız bırakıp sonra devam edebilirsiniz. Fazla waxı kazıdıktan sonra onları yerden bir elektrik süpürgesiyle süpürürseniz herkesin hayrına olacaktır. Bitti mi? Tabii ki bitmedi
Alıntı