çok iyisiniz yaa
çok iyisiniz yaa
Coşkun Topsaç
Eski tip kayaklar ve teknikte kayaklar birbirine çok yakın hatta yapışık kayılırdı. Carving kayaklar çıktığından beri bu teknik ve kayakların yapısı gereği kayaklar birbirinden ayrı kayılıyor. Uygun açıklık (en az) iki yumruğunuzu sıkıp yanyana getirin ve dizlerinizin arasına koyun ya da aşağı yukarı omuz hizanız kadar diyelim Carving kayağın özelliği gereği (carve=oymak, kazımak) karın üzerinde kayağın üzerinde değil de çeliklerin üzerinde kayarak carve etmektir. Yine bu kayakların özelliği olarak, zaten dönüşe geçtiğiniz anda kayak çeliklerin üzerinde kalacak şekilde yatar kolayca, kayağa verdiğiniz baskı oranında az ya da çok çelik üzerinde kalırsınız. Bu yarışçılarda (resimlerden de görülebilir) dizler ve kalça yatırma ve de sürat ve uygulanan kuvvet gereği sadece ve sadece çelik üzerinde kayarlar, kayağın alt tabanı dönüş sırasında hiç kara değmez. Daha da çeliklerin üzerinde kalabilmek için de ileri seviye kayaklarda kayağın üzerinde plate denen ayrı bir parça daha monte edilmiştir ki bunun amacı bir anlamda kayak ile ayakkabının mesafesini daha da ayırmaktır ki hafifçe bile yana yatırılınca kayak, hemen çelikte kalmak. Şu anda ben de görüyorum eski teknikle öğrenmiş ama artık kayağı carving olan kişilerden bazıları hala ''ışık sızmaz''dediğimiz yöntemle kayıyor, olabilir ama kolay ve keyifli bir stil olan carvingin hakkını veremiyorlar tabii, iki bacak birbirine sıkı sıkı yapışıksa carve etmek zor tabii.
Bir de son olarak, uzattım, eskiden bir kayaktan diğer kayağa ağırlik transferiyle kayılırdı, bu sebeple de bir alçalma yükselme hareketi olurdu, carvingde bu değişti, yine var tabii de oranı epeyce azaldı diyelim.
freeride olayına gir (kayakla bolkara gir) derim, pist dışı boardculara bırakılmamalı :D
S. Can GÜLOĞLU
20.11.1982 / Ankara
A rh(+)
Elan-MagFire
hız çok önemli bir unsur bunu unutmamak gerekir,hız arttıkça ağırlık merkezini dengelemekte sorun teşkil edecektir(2 yumruk dıştan dışa 1 ayak boyu demektirki vücut ağırlığı en ideal bu şekilde her iki ayağa dağıtılır) yeni nesil kayaklarda bu aralığı kapatmak ağırlık merkezinin sapmasına neden olacaktır ve estetik görüntü olmayacaktır.naçizane görüşüm tabiki :001_smile:
ARH+
19.11.1963 ÇORUM
Yok82 ye katılıyorum, kayak yapmaktan sıkılan varsa mutlaka bolkar denesin, tabii bu noktada öğrendiğiniz herşeyi unutmanız gerekiyorzira bol kar kayış tekniği ile pist kayış tekniği tamamen biribirine ters!!
Bolkar tekniği az uygulanan bir teknik..Yapanları imrenerek seyrediyorum...Ben de becerebilseydim borda başlamazdım..Ama yükselerek dönüşleri bir türlü yapamadım..
Bordla bolkar yapmak çok daha kolay..
Dünyada iki farklı insan var, bilmek isteyenler ve inanmak isteyenler.
Friedrich Nietzsche
Pistten bolkar a geçerken en zorlayıcı kısım, pist kayarken edindiğimiz refleksleri yenmek (ağırlık merkezini öne değil arkaya almak gerekiyor .. vs) aynı zamanda ekipmanın da bolkar a uygun olması gerekiyor, fakat bizde freeski yaygın olmadığı için bu urunleri de bulmak gercekten zor. Bu yuzden kayaktan sıkılan board a geciyor, halbuki bolkar kayagın tadını alsalar board a gececeklerini hiç zannetmiyorumZaten dunyada da freeski gelişmiş durumda ve giderek te gekişiyor, ben inanıyorum ki bir 5 sene sonra bizim snowparklarda da boardcularla beraber kayakçılar da olacaktır.
Carving tekniğinde bitişik ayak yoktur ancak carving tekniği cephaneliğimizdeki silahlardan sadece biridir. Dar alanlarda ya da çok dik pistlerde (>40 derece) standart kayaklarla carving yapmamız mümkün değildir.
Carving oldukça ofansif bir stildir (hız kontrolü zayıftır ancak yön kontrolü muhteşemdir). Bitişik ayak kayma ise oldukça defansiftir (hız kontrolü sağlar ancak carvinge göre yön kontrolü daha zayıftır). Michael Jordan'ın dediği gibi ofansla maç kazanabilirsiniz ancak şampiyonluğu defansla alırsınız
Ben açıkçası bitişik ayak kayabilen eski topraklara imreniyorum. Belki de bu konuda hiç ders almadığım içindir ama bana çok zor geliyor beceremiyorum (zaten parabolik kayakları bitiştirmek de ayrı bir zorluk). Carving daha natürel bir hareket tarzı, sadece dizlerinizin kırılma açılarını ayarlayarak bir sağa bir sola yatıyorsunuz, enerji tasarrufu sağlıyor.
Kayak : Blizzard SpeedCarve SL Carbon Sandwich 165cm ; 117-65-100mm ; radius 13.5m
Bağlama : Blizzard IQ 3.10
Baton : Blizzard Speedcarve Carbon 125cm
Bot : Lange Concept 65
Kask : Briko Stratos SL 58cm