palandökende kar kalınlığı neden artmıyor?
ülkenin neredeyse her yerine kar yağdı, erzuruma kar yağmaz mı oldu?
26 şubatta bursadan kalkıp palandökene geleceğiz, ama orada kar hep 60cm... :(
Printable View
palandökende kar kalınlığı neden artmıyor?
ülkenin neredeyse her yerine kar yağdı, erzuruma kar yağmaz mı oldu?
26 şubatta bursadan kalkıp palandökene geleceğiz, ama orada kar hep 60cm... :(
Erzurum'da 3 4 gündür aralıklarla kar yağıyor ki bu merkezde. 2 gün önce Palandöken'e gittiğimde kar durumu oldukça iyiydi.
Akdeniz bölgesine yakın olduğundan sanırım :)
Şaka bir yana Palandöken'de 60 cm kar kalınlığını nerede ölçtüklerini çok merak ediyorum! Mevcut imkanlarla insan evladının kaydığı yerlerde henüz o kar kalınlığına erişilebilmiş değil! 2 yıldır kar yağışı konusunda büyük hayal kırıklığı yaşanıyor. Bugünlerde ara ara yağışlar mevcut, hatta şu an bile, lakin tatmin edici bir yağış değil. Her geçen yıl kar yağışının ve karın yerde kalma süresinin giderek azalmasının en büyük sebebinin 2000 yılından sonra bölgede hız kazanan bilinçsizce barajlar kurulmasından kaynaklanan iklim değişikliği olduğu vurgulanıyor.
Sonuç itibariyle yurt genelinde karın ilk yağdığı ve son kalktığı sayılı yerlerden olsa da Erzurum artık kayakseverleri tatmin edemiyor...
[QUOTE=metetan;210763]Akdeniz bölgesine yakın olduğundan sanırım :)
Şaka bir yana Palandöken'de 60 cm kar kalınlığını nerede ölçtüklerini çok merak ediyorum! Mevcut imkanlarla insan evladının kaydığı yerlerde henüz o kar kalınlığına erişilebilmiş değil! 2 yıldır kar yağışı konusunda büyük hayal kırıklığı yaşanıyor. Bugünlerde ara ara yağışlar mevcut, hatta şu an bile, lakin tatmin edici bir yağış değil. Her geçen yıl kar yağışı da karın yerde kalma süresi de giderek azalıyor. Bunda en büyük sebebin 2000 yılından sonra bölgede hız kazanan bilinçsizce barajlar kurulmasından kaynaklandığı vurgulanıyor.
Sonuç itibariyle yurt genelinde karın ilk yağdığı ve son kalktığı sayılı yerlerden olsa da Erzurum artık kayakseverleri tatmin edemiyor...[/QUOTE]
Metetan Erzurum'da oturuyorsun sanırım :)
Evet, Erzulüm'deyim :)
Bende Temmuzda düştüm buraya :) Balkona çıktığımda kayak merkezi açık ve net gözüküyor :cool: Lakin o kadarda vasat durumda değil . Hatta iyi durumda bence , seninle konuşmak , ejderden kaymak isterim :thumbup:
Allah kurtarsın kardeş :D sen de kader mahkumusun belli :lol:
Yarın sabah güne erken başlayabilirsem ufak bir kaç işimi hallettikten sonra çıkmayı düşünüyorum. Xanadu'ya gidiyorum; pist kısa ama zemin iyi ve aydınlatması da olduğu için uzun süre kayma şansı verdiğinden tercih ediyorum.
Bende yarın gidip bi test yapayım diyorum . Jandarmanın yeri varmış diyolar doğrumudur ?
Kayak Federasyonu tesislerinin hemen üzerinde bir Jandarma karakolu var. İhtiyaçları karşılayacak küçük bir sosyal tesisle Silahlı Kuvvetler mensup ve ailelerine hizmet veriyorlar. Keşfedilmemiş her mekan görmeye değerdir. Bi' bak bakalım, memnun kalacağını tahmin ediyorum.
[QUOTE=metetan;210770]Kayak Federasyonu tesislerinin hemen üzerinde bir Jandarma karakolu var. İhtiyaçları karşılayacak küçük bir sosyal tesisle Silahlı Kuvvetler mensup ve ailelerine hizmet veriyorlar. Keşfedilmemiş her mekan görmeye değerdir. Bi' bak bakalım, memnun kalacağını tahmin ediyorum.[/QUOTE]
Babadan torpil varda bari çayımız kahvemiz beleşe gelsin diyorum ben :)
4 sene palandöken de kayak yapmış biri olarak tecrübemi söyleyeyim.
Dağda her zaman rüzgar oluyor bu da karın süpürülmesine neden oluyor. dikkat ederseniz hiç ağaç yok dağda bu da rüzgarın etkili esmesine neden oluyor. pistler direkt rüzgar alıyor.
Kuzey yamaçlarda olsa bir nebze rüzgar esmeyecek hep güneyden esiyor rüzgar pistlerde hep güney taraflarında. yada ortada sağı solu boş şekilde.
Kuzey pisti ejderin devamında var dikkat edin oraya hep kar birikir ve orada bol kar olur. eğer yamaçlar ağaçlandırılsa kesinlikle çok faydası olur.
[QUOTE=bunk;211031]4 sene palandöken de kayak yapmış biri olarak tecrübemi söyleyeyim.
Dağda her zaman rüzgar oluyor bu da karın süpürülmesine neden oluyor. dikkat ederseniz hiç ağaç yok dağda bu da rüzgarın etkili esmesine neden oluyor. pistler direkt rüzgar alıyor.
Kuzey yamaçlarda olsa bir nebze rüzgar esmeyecek hep güneyden esiyor rüzgar pistlerde hep güney taraflarında. yada ortada sağı solu boş şekilde.
Kuzey pisti ejderin devamında var dikkat edin oraya hep kar birikir ve orada bol kar olur. eğer yamaçlar ağaçlandırılsa kesinlikle çok faydası olur.[/QUOTE]
"Palandöken" ismi de senin değindiğin noktadan ileri geliyor; zamanında -ki Erzurum insanlık tarihi süresince bir çok medeniyete evsahipliği yapmış bir şehirdir- o kadar sık ağaçlar vardır ki mal taşıyan hayvanların sırtlarından "palan"ları (semerleri) düştüğünden sebep "palandöken" olarak anılmaktadır. Lakin medeniyetlere evsahipliği yapan bu yaşlı şehrin şahit olduğu pek çok savaşın en büyük zararı malumunuz üzere doğaya verildiğinden ötürü gelmiş geçmiş idareciler ve işletmecilerin de gereğini yapmadıklarından çıplak tepeler günümüze miras kalmıştır.
[QUOTE=metetan;211046]"Palandöken" ismi de senin değindiğin noktadan ileri geliyor; zamanında -ki Erzurum insanlık tarihi süresince bir çok medeniyete evsahipliği yapmış bir şehirdir- o kadar sık ağaçlar vardır ki mal taşıyan hayvanların sırtlarından "palan"ları (semerleri) düştüğünden sebep "palandöken" olarak anılmaktadır. Lakin medeniyetlere evsahipliği yapan bu yaşlı şehrin şahit olduğu pek çok savaşın en büyük zararı malumunuz üzere doğaya verildiğinden ötürü gelmiş geçmiş idareciler ve işletmecilerin de gereğini yapmadıklarından çıplak tepeler günümüze miras kalmıştır.[/QUOTE]
Aynen katılıyorum. O medeniyetlerin torunları savaşlardan sonra böyle çıplak bırakmış. Ben şahsen üç ağaç diktim erzuruma (ama birini çaldılar :) )Ağaçlandırma çalışması şart. Hatta Kartutkusu mini bir orman bile yapabilir mesela. :) Topluca bir tur düzenlenilir para toplanır ve ağaçlar dikilir güzel olma mı?
[QUOTE=bunk;211050]Aynen katılıyorum. O medeniyetlerin torunları savaşlardan sonra böyle çıplak bırakmış. Ben şahsen üç ağaç diktim erzuruma (ama birini çaldılar :) )Ağaçlandırma çalışması şart. Hatta Kartutkusu mini bir orman bile yapabilir mesela. :) Topluca bir tur düzenlenilir para toplanır ve ağaçlar dikilir güzel olma mı?[/QUOTE]
Ağaçlandırma konusunda geçtiğimiz bahar arkadaşlarımla kendi çapımızda "Yılanlı tepe" mevkinde bir yürüyüş düzenleyerek gücümüz yettiğince yamaçlardan zirveye doğru sedir ve meşe diktik. Yine önümüzdeki bahar eylemimize devam edeceğimizi duyurur, hevesli arkadaşların katılımıyla mutlu oluruz.
[QUOTE=metetan;211057]Ağaçlandırma konusunda geçtiğimiz bahar arkadaşlarımla kendi çapımızda "Yılanlı tepe" mevkinde bir yürüyüş düzenleyerek gücümüz yettiğince yamaçlardan zirveye doğru sedir ve meşe diktik. Yine önümüzdeki bahar eylemimize devam edeceğimizi duyurur, hevesli arkadaşların katılımıyla mutlu oluruz.[/QUOTE]
Burada bir ilan yapılır, bir etkinlikle ağaçlandırma çalışması yapılabilir çok güzel olur bir de basına haber veririz. Gelemeyenler bağışlarla katılır Baharın düşünelim bence
Arkadaşlar bende Palandöken'den son bilgileri vereyim:
Kar kalınlıgı 125 cm verilmiş. Sadece gülüyorum :)
Bu kalınlık rüzgarlı bir yamacın altındaki bir çukurda ölçülmüş anlaşılan :(
31 Ocak öğlen saatlerinde Erzurum'a geldim. Solugu Palandöken'de aldım. Pistler berbattı,kar kalınlığı ise 60 cm olarak veriliyordu.
O gün kaymadım. Akşam üzeri ayagım ugurlu gelmiş ki kar yagışı başladı ve 2 gün aralıksız yagdı. Benim şahsi tahminim 30-35 cm kadar bir yagış oldu. Bu yagış pistlere karın ezilmesiyle 10-12 cm olarak yansımış olmalı.
01-02 Ocak pistler taze yagan karın etkisiyle harikaydı.
03 Ocak pistler yarı yıl tatilinin sonu oldugundan olsa gerek çok tenhaydı. Lakin rüzgarın süpürdügü kar yüzünden yer yer pistlerde açılmalar meydana geldi. Yarın Konaklı kayak merkezine gitmeyi planlıyorum. Oradan güncel bilgileri de sizlere iletirim.Maverick bu arada Palandökende ayagıma board takmış değilim. Kayak yapmayı unutmamak adına antrenman yapıyorum. Ama gözüm hep off-pist kayan snowboard'çularda.
[QUOTE=SAREmre;211182]Ama gözüm hep off-pist kayan snowboard'çularda.[/QUOTE]
isterseniz siz de yaparsınız... fiziksel olarak bir engel yok... tek engel zihinde, pist tekniğinin baskın olmasında...
[QUOTE=oliver_han;211210]isterseniz siz de yaparsınız... fiziksel olarak bir engel yok... tek engel zihinde, pist tekniğinin baskın olmasında...[/QUOTE]
Denedim olmuyor Oli,
Pistten çıkar çıkmaz kayagın altındaki karlar sanki kaçışıyor.
Kendimi taşların kazıdıgı kayaktan çıkan sesi duyarken buluyorum.
:(
Birde yarın Konaklı'da bol kar deneyeyim.
olmuyor derken daha ayrintili anlatabilir misiniz? borta gore sizi tatmin etmeyen nedir?
[QUOTE=oliver_han;211233]olmuyor derken daha ayrintili anlatabilir misiniz? borta gore sizi tatmin etmeyen nedir?[/QUOTE]
Agırlıgımı abartı derecesinde arkaya vermeme ve hızımı da ortalama üzerinde tutmama ragmen bol karda ilerleyemiyorum.
Sanırım bunun için bol kar kayagı gerekiyor.
[QUOTE=SAREmre;211226]Denedim olmuyor Oli,
Pistten çıkar çıkmaz kayagın altındaki karlar sanki kaçışıyor.
Kendimi taşların kazıdıgı kayaktan çıkan sesi duyarken buluyorum.
:(
Birde yarın Konaklı'da bol kar deneyeyim.[/QUOTE]
Bugün Konaklı'ya giden arkadaşlarım sadece bir pistin açık olduğunu, onun da yarısını milli sporcuların kapattığını ve tartışma çıktığını, pist de buz olduğundan pişman olduklarını söylediler. Ama yine de gidip görmek gerek.
önümüzdeki haftasonu palandökende olacağım, pistlerin durumu ve hava ile ilgili bilgisi olan var mı?
kayması rahat ve zevkli olan pist hangisi, biraz bilgi verir misiniz?