-
Wax ne işe yarar,gereklimidir?
Merhabalar,acemiliği yeni attım snowboard'da,açıkçası kiralıkta nekadar güvenilir olsa bile başkalarının giydiği ayakkabıyı giymek,tam olmayan ayarlar vs, sebeplerden zevki doruklarda yaşayamadım,içimde ugde kaldı,bu sebepten kendi takımımı almaya karar verdim...
Kiloyu yaz tatilinde sabitliceğimden onlar sonraki evre,sizlere sormak istediğim,bu wax'lama olayı tam olarak nedir ?
Yani sürekli bakımı olur tamam,yaparım veya yaptırırım bi şekilde,ama waxlamak board'ın performansını etkiler vs. gibi şeyler okudum...
[b]Sizlere sormak istediğim zor bieşy mi bu bakım,yapmazsam ne olur,çizilme durumunda neler yapabilirim,yada ne gibi tehlikeleri var?[/b]
Kartepeye çıkmam 40dakika sürüyor,o yüzden kira olayıyla satın almaktan pahalıya geliyor,bu sene başlamama rağmen 400liraya yakın kira ödedim :) hem pantolonu bedenime göre bulamadığımdan sorunlar oluyor...
[color=red]Şimdiden teşekkürler 8)[/color]
-
Ynt: Wax ne işe yarar,gereklimidir?
waX bir dolgu maddesi değildir. katı waxı veya parafini kuru kuru boarda veya kayağa sürerseniz faydası değil zararı olur. Ancak likid amatör waxlar ütüsüz olarak uygulanır.
Ütü waxını uyguladıktan sonra , plastiğin emmediği üstte kalan bütün fazla wax elden geldiğince waxın sertliğine göre bir fırçayla fırcalanır . Kayak ve boardlar ne kadar çok sık waxlanırsa performansı o derece artar.
waxlar hava , kar ısısı ve havadaki neme göre farklı farklıdır.en önemlisi doğru waxı doğru ütü derecesinde kullanmaktır. waxın özelliğine göre gereğinden fazla yüksek ısı derecesi kullanımı hem waxın yanmasına hemde tabandaki plastik bazlı yüzeyin yanmasına va geri dönülmez zarar görmesine neden olur. Çok düşük derecede uygulanması da vaksın plastik tarafından tam emilmemesine dolayısıyla waxın tabanın içine işlememesine neden olur. uzman olmayan kişiler waks yapmamalıdır .
-
Bir kaç hafta önce Kayaklarımı waxladım. Oldukça yıpranmış oldukları için performansı çok fark etti. Acemi olmama rağmen 10 dakikada bitti. (Bu süreye waxın sertleşmesi için gerekli 30 dk. bekleme süresi dahil değil) Çok zor bir işlem değil, ancak evde yapmanızı tavsiye etmem. Mümkünse garaj yada balkonda deneyin. Gerekirse tecrübelerimi anlatabilirim. Ama şu anda bunları yazabilecek kadar vaktim yok, ayrıca eminim sitede benden daha tecrübeli ve konu ile ilgili daha geniş bilgiye sahip arkadaşlar vardır.
-
WAX işlemi hem board hemde kayaklar için gereklidir.Altta oluşan çizik ve oyukların doldurulması için kullanılır.
Yapılmaz ise en iyi ihtimalle kayağın (veya board'ın) performansı düşer.En kötü ihtimalle ise, derin oyuklar wax yolu ile tamir edilmezse ileride çatlamaya sebep olur.
Malzemenizin uzun ömürlü ve performanslı kullanımı için son derece gereklidir.
Uygulama sıklığı ise derin oyuklar yok ise sezonda bir kez yeterlidir.Fakat oyuk varsa hemen uygulamada çok fayda vardır.
Malzeme satan bir çok mağaza bu hizmeti vermektedir.Kendiniz yapmak isterseniz o ayrı...biraz daha bilgi toplamalısınız.
-
Dağlarda 24235435346 cm kar oluyo neden çığ düşmüyo ? çünkü kar tanesinin yapısı dolayısıyla kar, kar üstünde kaymaz. yani snowboard, kayağınızın altında derin çizikler olduğunda kayarken o çiziklerin içine kar dolar ve hızınızı keser.
işte wax bu işe yarıyo ve gereklidir =)
-
Vax ile dolgu maddesi iki ayrı şeydir ve sık sık karıştırılıyor. Vax ile kayak ya da boardun altındaki çizik ve oyuklar kapanmaz, o dolgu maddeleriyle yapılır.
-
Aydin ile Aylin i karıştırınca tatsız bir hitap şekli olmuş, kusura bakmayın. 45 inden sonra gözlük takmamaya çalışıyorum ama alacaz sonunda anlaşılan.
-
Dostlar çok Teşekkürler ilginiz için ;)
Dediğim gibi,kiralama neakdar iyi,güvenilir olsa bile insanın kendi takımı gibi olmaz hiç bişey ;)
Yaz tatiline doğru almayı planlıyorum,şimdiden araştırmalara başladım,ne nedir,ne değildir öğreneyim bileyim,herşey board üstüne binip gitmek demek değil sonuçta,işin inceliklerini bilmek,kullanabilmek gerek ;)
koray_k ; öğrenmek için yaza kadar vaktim var,zaman problemi olmaz , uygun olduğunda yazabilirsen memnun olurum :)
g.kaan ; uzman olmayan kişiler derken,peki bu konuda nasıl uzman olunur,yani tecrübe için ne yapmak gerek,açıkçası board yakacak kadar kesem açık değil ;)
Aydin_Diricanli ; bazıları wax için mümkünse her günlük kullanımda uygulansın gibisinden şeyler demiş , bukadarı aşırı gibigeldi bana?
Şahsen karda kaydığımda çizik olmaz? Yoksa ben mi yanlış düşünüyorum,çok iyimserim? :)
penguentepe yada istanbula gittiğimde yaptırabilrim,ama her durumda buralara ulaşamam :) o yüzden kendim de bilmek istedim ;)
jnn ; olayın mantığını çok güzel anlatmışsın,sağol :) merak ettiğimde bi kısım buydu zaten...
ayla hanım,peki wax - dolgu maddesi arasında farkı tam olarak açıklayabilir misiniz?
-
[quote=serhat_katliam ]
Şahsen karda kaydığımda çizik olmaz? Yoksa ben mi yanlış düşünüyorum,çok iyimserim? :)
[/quote]
Pistteki açıklıklar, taşlar, otlar, telesiyeje binişler, ufak tefek çarpışmalar bord/kayağın çizilmesi için yeterde artar bile.
-
Bazı board'ların önünde ve arkasında 3vidayla bağlanmış,plastik bariyer gibi şeyler gördüm,işe yarar şeyler mi bunlar?
kupeli ; anladım,her türlü wax işlemi ve senede en az 1dolgu ile kaplama olcak anladım ben burdan , kilomun 110 olduğunu düşünürsek bu taşlar derin çizikler oluşturabilir :)
-
bu plastıkler bordunun uc kısımlarındakı carpma darbelerını en aza ındırmek ıcın bordunun uc kısımları kırılmaz
-
İşe yarıyor yani :)
Peki bu bariyerlerin ucuzu pahalısı oluyor mu? Bunları ortalama kaça temin edebilirim?
-
[quote=ayla ]
Vax ile dolgu maddesi iki ayrı şeydir ve sık sık karıştırılıyor. Vax ile kayak ya da boardun altındaki çizik ve oyuklar kapanmaz, o dolgu maddeleriyle yapılır.
[/quote]
wax kayacağınız yüzeye göre (yani karın durumuna göre) dolgudan sonra yapılır. temelde domuş kar ve taze kar diye 2 uç kutup arasında bi ayarda yapılır, misal daha sert donmuş kar için yapılan wax uygulaması yaparsanız ve taze kara çıkarsanız, kar kayağınız yada boardunuzun altına yapışır ve dönüşlerde sıkıntı yaşarsınız. Örn; spx'in sezon öncesi kampanya ile yaptığı bakımda bu tip bi wax uygulaması yapılmış (yada yapılmamış) ki sırf bu yüzden kendimi az yerde bulmadım.
bunun waxing ayarını yarışlarda bile gizli tutuyorlar bildiğim kadarıyla.
-
Yok o kadar da devlet sıırı değil aslında ama size aşağıda bir tablo yolluyorum, gördüğünüz gibi oldukça detaylı, çok fazla çeşidi var, işin içinden çıkmak zor. Yarışçılar her gün kayaklarına vax yapar ve tablodaki inceliklere daha dikkat ederler zira orada saliseler önemlidir ama bizler için en yalın haliyle Palandöken'e gidecek birinin soğuk hava vaxı ya da bu hafta Kartepe'ye gidecek birinin daha sıcak hava vaxı yapması doğru olacaktır.
[url=http://www.soldaskiwax.com/Matrix.htm]http://www.soldaskiwax.com/Matrix.htm[/url]
-
[quote=serhat_katliam ]
İşe yarıyor yani :)
Peki bu bariyerlerin ucuzu pahalısı oluyor mu? Bunları ortalama kaça temin edebilirim?
[/quote]
zaten çok palı bişe deıl
-
Dediğim gibi site de benden çok daha bilgili ve tecrübeli arkadaşlar var. Ama maden sen istedin bende nacizane tecrübelerimi yazayım.
Eğer kendin yapmayı deneyeceksen önerim, önce internetten konu ile ilgili çok sayıdaki videolardan bir kaçını seyretmen.
İlk olarak kayak yada board'un altnın iyi bir fırça yada bez ile temizlenmesi gerekli. Wax sadece küçük çizikleri doduracağı için, derin çizikler için dolgu malzemesi gerekecektir ki bununuzman biri tarafından yapılması doğru olacaktır.
Satın alacağın wax paketi içerisinde farklı renklerde (açık mavi, pembe) farklı dereceler için uygulamacak wax kalıpları bulunur. Uygun olanı sectikten sonra wax kalıplarını aşırı sıcak olmayan bir ütünün tabanına değdirerek boardun tabanına damlat. Ben wax yaparken ütünün alt kısımını mutfakta kullanılan aliminyum folyo ile kapladım. folyoyu geniş bir şekilde 5 kat katladıktan sonra ütünün atlına geçirip kenarlarından ütüye bantladım. Eğer bunu yapmazsan wax ütünün altından ve buhar deliklerinden temizlenmez ütüden de olur annenden yada eşinden fırça yersin.
Zemine çok fazla wax damlatmana gerek yok. çünkü sana çok ince bir tabaka gerekli, fazla olursa daha sonra temizleme aşamasında zorlanırsın.
Daha sonra altı folyo kaplı ütü ile yavas yavaş wax damlalarını zemine yay. Burda ütünün aşırı sıcak olmamasına dikkat etki zemin yanmasın. Ütüyü düşük ısıdan başlatıp yavaş yavaş arttırarak uygun ısıyı bulman daha sağlıklı olacaktır. Wax tüm yüzeye yayıldıktan sonra yaklaşık yarım saat boardu açık havada bekleterek sertleşmesini sağla.
Daha sonra bir fırça yardımıyla zemindeki waxı temizlemen gerekli. Ben bu işi camcıdan aldığım 15 cm lik düz bir cam parçası ile yaptım. İnternetteki videolarda bunu nasıl yapacağını görürsün.
Denemek istersen, ne yaparsan yap
1 - Ütünün sıcaklığı fazla olmasın
2 - Bu işlemleri evde yapma. (Ortaya yayılacak wax parçalarının temizlenmesi neredeyse imkansız)
-
Bilim ve Teknik Dergisinin bu ayki sayısında waxlama,kayak bakımı, ayrıca Kros kayağı konularında güzel yazılar var.
-
Toma; uzun zamandır bilim teknik almamıştım,hem bahaneyle güzel olucaktır,sağol ;)
koray_k ; sağol abi,şimdilik tek kızıcak anne var ;D sonuçta herkes zamanla öğreniyor bunu,benimde amacım bu,alışa alışa,board yakmadan işie kapmak :) onun dışında,bu iş için,özel,sıcaklığı kendi ayarlayan bi ütü yok mu ? yada vaxların üstünde kaç derecede ısıtılması gerektiği gibi bilgi yazıyor mu ?
g.kaan ; pahalı değilse almam gerekicek,çünkü 110 kilonun çarpması baya şiddetli oluyor :)
ayla hanım,sıcak vax benim anladığım teorik bilgi kadarıyla sıcak havalarda yapılan bi uygulama,yani havalar sıcakken,ama kartepeye gittiğimizde hava sıcak olsa bile boaard'un altı soğukla temas edicek,biraz açabilir misiniz acaba?
Yok82 ; peki dediğiniz bilgiye göre her hava durumuna göre ( hava değiştiğinde ) vax mı yapmak gerekir,yoksa senede 1-2 böyle yapmamak sorun oluşturur mu ?
-
bu linkte nasıl yapıldığı güzel anlatılıyor....
[ame="http://www.youtube.com/watch?v=zhseHErAVdg"]YouTube - #318 How To Wax A Snowboard[/ame]
-
-
link yoook
nerede hakikaten
-
Serhat Bey,
Sadece bu işe özel vax ütüleri var ama fiyatları 200-250 lira civarındadır. Evet onların ısıları ayarlıdır 120-130 derecelerde ısınır, normal ütülerde genelde ısının kaç derece olduğunu göremezsiniz.
Nerede ne vax konusuna gelince yine örnek veriyorum Palandöken'de hava -20 derece iken karın ısısının -5 olması, aynı şekilde Kartepe'de hava -5 iken de karın -20 olması pek mümkün olmayacağı için sadece hava sıcaklığına bakarak (karın ısısını ölçmeniz daha zor olacaktır) kullanacağınız vaxın rengine karar verebilirsiniz. Sıcak vax deyince anlaşılması gereken sıcak hava vaxı değil, vaxın sıcak uygulamayla yani ütüyle yapılmasıdır.
-
Wax konusunda açılmış eski başlıklar var. Gerek Proshop'un gerekse Ayla hanım ve başka kullanıcıların uzun ve ayrıntılı açıklamaları ve alıntıları var. Burdaki soruların çoğunun cevabı oralarda var.
Eğer ekipmanınıza meraklıysanız wax ve ufak tefek bakımı öğrenmenizi öneririm. Aksi taktirde en çok 1 hafta kaydıktan sonra, kayağınızı/bordunuzu işi bilen bir ustaya teslim edip wax ve gerekli bakımını yaptırın.
Türkiye'de ne yazık ki ekipman bakımı konusunda, profesyonel sporcular arasında bile bir bilgisizlik var anladığım kadarıyla. İspanya'da 2007 yılında yapılan Universiade oyunları belgeselini izledim geçenlerde. Gayet sıcak bir havada yapılmış oyunlar, pist dışı hep toprak, büyük olasılıkla yapay karda yarışmışlar. Belgeselin sonunda Türkiye adına yarışan genç bir sporcumuz ağlarcasına yarışı terk ettiğini söylüyordu, resmen şunları söyledi "kayaklarımın wax'ı yanlışmış, ben bugüne kadar hiç yarış bırakmamıştım". Eğer durum gerçekten böyleyse pes doğrusu.
-
tekrar veriyom linki
youtube cracker varsa direkt bu sayfada görürsünüz zaten...
[ame="http://www.youtube.com/watch?v=zhseHErAVdg"]YouTube - #318 How To Wax A Snowboard[/ame]
-
youtube.com/watch?v=zhseHErAVdg
-
Selam millet, uludağ'da 2. bölgede waxlama yapan , önerebiliceginiz yada bildiginiz bir yer varmı? Zamanım az oldugu için ist'te yaptırma sansım yok
-
excalibur07 ; dediğin programı yükledim,teşekkürler,burada gösterildiği gibi basit bi olay mı yoksa,ısıtma olayı vs. kısmı baya uzun sürüyor mu ?
dagbasindayim ; bahsettiğiniz gibi ekipmanımı edindikten sonra uzun süre ona bağlı kalacağımdan , iyi korumak istiyorum ;)
Ayla hanım ; eğer astarı yüzünü geçmezse edinirim ütüyü,çünkü board yakmaktansa ütü almayı yeğlerim ;)
sıcak vax olayını şimdi anladım,teşekkürler,ama ilk başta tabi profosyonellere bırakmak gerek işi,zamanla kendim yapıcam,yakmak istemem :)
-
burada nomal ütü kullanıyor eleman....
[ame="http://www.youtube.com/watch?v=eshjR_idDHY&feature=related"]YouTube - How To: Wax A Snowboard[/ame]
-
en rahatı bu video anlatım.....
[ame="http://www.youtube.com/watch?v=RDRoKCAFtX8"]YouTube - How to Wax a Snowboard[/ame]
-
Kardeşimin aklına gelen bi düşünce var bu videoları izlerken,"okadar wax çıktı,bunları tekrar kullansak olmaz mı?" dedi,sizce olur mu ordan çıkanları tekrar kullanmak , kazıyınca çıkanları ?
excalibur07 ; sağol videolar için,baya bişeyler anladım :)
-
[quote=serhat_katliam ]
Kardeşimin aklına gelen bi düşünce var bu videoları izlerken,"okadar wax çıktı,bunları tekrar kullansak olmaz mı?" dedi,sizce olur mu ordan çıkanları tekrar kullanmak , kazıyınca çıkanları ?
excalibur07 ; sağol videolar için,baya bişeyler anladım :)
[/quote]
Eğer tekrar kullanacak kadar wax çıkıyorsa gereğinden fazla kullanıyorsunuz demektir. Waxı biraz damlatarak biraz da yumuşamış wax bloğunu pastel kalem gibi boarda sürterek yapmayı deneyin.
Boardun üstünde çok kalın bir katmana gerek yok.
Öte yandan eğer boardun tabanı temiz değilse, sulu ve çamurlu karda kaydıysanız sıcak wax işleminden sonra kazıdığınız kırpıntılarda her tür pislik olacaktır. Sıcak wax PTex tabanın gözeneklerinin açılarak içindeki yabancı maddeleri kusmasını da sağlar. Eğer kazıdığınız wax temiz değilse tekrar kullanarak tabanı kirletme durumu olabilir..
En iyisi zaman içinde kullandığınız wax miktarını doğru miktara indirmek bu da 10-15 gram gibi birşeydir.
-
Şahsen oakdar para verdikten sonra temiz bakmak kullanmak isterim,o yüzden tekrar kullanma fikri kafama yatmadı :)
peki ortalama fiyat nekadardır (boy boy galiba bunlar,en büyük boy olanını baz alalaım) , ve ortalama kaç vax süresince yeter?
-
Onun dışında derin çizik olursa zaten uzman kişiye teslim ederim,[color=blue][color=red]kenar çeliklerinin bakımı oluyor mu ?[/color][/color]
-
wax kayağı güzelleştirir, olgunlaştırır... sezon bitince yapılır...
çizilen kayaktan bi daha eski performans alınmaz,
çelikler bakımsız olmamalı yoksa slalom yapamazsınız...
-
Biliyorum çizilen board/kayak performans düşürür.... Ama çizik nasıl performansı düşürebilirki ?
-
[quote=j-jordison ]
Biliyorum çizilen board/kayak performans düşürür.... Ama çizik nasıl performansı düşürebilirki ?
[/quote]
düşürür işte bunu nıe bu kadar kurcalıyosun ???
arabadakı patlak lastık nasıl olursa buda oyle olur
-
Çizik neden düşürsünki ?? Onu anlamadım işte ;D
-
[quote=j-jordison ]
[/quote]
aman allahım
-
Bu sezon 5 defa gittim,açılmış yerler gördüğüm halde kiralık board'un altını çizdirmedim hiç :)
Umarım kendi board'uma da aynı şekilde olur...
Dr.RoSSi! ; çelik bakımı nasıl yapılır? Bunu uzman birisine bırakmak daha mı doğru olur?
;D ;D ;D
-
[quote=j-jordison ]
[/quote]
canım kardesım bıde soyle dusun arabada ve motorda performance lastıklerı bulunur dişsizdir bıde kıslık lastık vardır dişlerı yuksek ve genıştır onun gıbı duşün yada boardunda cızık oldumu zıncır takmış araba gıbısın