Ynt: Kayak ve Snowboard Bakımı.
[quote=Ohzman ]
...... hatta öncesinde wax cleaner. Tabii ki Toko olacak. Yeni sezon bakım ürünleri gelmedi sanırım henüz. Fiyatlar değişken olacaktır. Arayıp sormanız lazım ama toko kullanırsanız yeterli bence.
[/quote]
"Base cleaner" kullanmanızı (çok gerekmedikçe) tavsiye etmem. Çünkü tabanın kurumasına ve wax emme yeteneğini yitirmesine neden oluyor. Eğer taban P-Tex'ini kurutursanız onarmanın tek çaresi, tabanın taşlanması, bu da masraflı ve zahmetli bir işlem oluyor.
Temizlik için en güvenli yöntem "sıcak kazıma" tabir edilen, esas wax'lama öncesi tabana bir miktar wax uygulayıp soğumasını beklemeden kazımak oluyor. Erimiş sıcak wax, tabanın gözeneklerindeki kirleri dışarı çıkardığı için bu yöntemle etkili bir temizlik yapabilirsiniz. "Sıcak kazıma" yaptıktan sonra, normal waxlama işlemine geçebilirsiniz.
Eğer sulu ve çamurlu veya benzeri bir ortamda kaymaktan kaynaklanan ve "sıcak kazıma"yla temizleyemediğiniz bir durum varsa o zaman citrus (turunçgil) bazlı bir "base cleaner" kullanmak son çare oluyor.
arkadaşlar ben bakımın bu kadar önemli olduğunu bilmiyordum ???
peki p-tex'in kuruyup kurumadığını nasıl anlayacağız
bide bu malzemeleri nasıl temin edebiliriz
muşta satan yer yok da :(
Taban kuruması kendini beyazlaşma şeklinde gösterir. Özellikle siyah tabanlarda daha kolay görülür. P-Tex, wax'ını kaybettiği için koyu rengini yitirmeye başlar. Beyaz tabanda daha zor anlaşılır ama yine de görebilirsiniz.
Bir süre wax'lamadan kayarsanız kayak/board'unuzun tabanında daha çok kenarlar boyunca beyaz bir iz oluştuğunu görürüsünüz. Çünkü bu kısım kayarken en çok kullanılan kısımdır.
Dağda çevrenize şöyle bir bakarsanız, memlekette yıllardır wax yüzü görmemiş kayak ve board'un neredeyse çoğunlukta olduğunu görebilirsiniz. Yeni olanlar hariç...
ankarada kayağımı alıp götürsem bu işleri yapacak neresi var. ve kaça yaparlar, geçen sezon aldım 3-5 çizik var işte;)
armadada yapıolar sport pointe 40 ytl weya 30 ytl olması lasım snowboardlar bu fiyat kyak da ucuz olabilir
saolasın bu hafta bi uğrayalım ozmn ;)
[quote=ice force-49 ]
arkadaşlar ben bakımın bu kadar önemli olduğunu bilmiyordum ???
peki p-tex'in kuruyup kurumadığını nasıl anlayacağız
bide bu malzemeleri nasıl temin edebiliriz
muşta satan yer yok da :(
[/quote]
Dagbasindayim in verdiği bilgiler çok doğru. Her ne kadar dolgu malzemesini damlatarak kullandıktan sonra bizdeki gibi band zımpara ve taş zımparadan geçirmek gerekiyorsa da , yurdum insanı kalın bir eğe ile de bu işi hallediyor. Bu eğeleme o bölgede kayağın altındaki orjinal izleri (eğer varsa) yok ediyor. O yüzden ciddi bir delik oluşmadıysa , ev şartlarında tamir etmemek daha sağlıklı olabilir.
Plastik bir sistre ve en kalınından bir zımpara da kurumuş fazla plastiği almak için bir alternatif olabilir.
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim
youtube'tan wax çekme işlemini izledim o kadarda zor değilmiş:)
malzemeleride tedarik edersem yaparım sanırım....
buralarda yapan olmadığı için mecburen artık bi şekilde öğreneceğiz
KAYAK VE SNOWBOARD BAKIMI KONUSUNDA ZORUNLU BİR AÇIKLAMA
Bildiğiniz gibi sektördeki çeşitli kuruluşlar (malzeme satanlar / kiralama yapanlar) kayak ve snowboardlara bakım yapıyorlar veya yaptıklarını iddia ediyorlar. Bu servis için çeşitli fiyatlar konuşuluyor. Ben size burada bu fiyat farklarının nelerden oluştuğunu anlatmaya çalışacağım.
Gözünüz gibi baktığınız , oldukça ciddi paralar ödeyerek aldığınız malzemenizin uzun seneler ilk günkü performansını göstermesi ve hatta arttırması için nelere dikkat etmenizi , ucuza kaçıp performans kaybı yaşamamanız ( son model bir arabaya kaplama lastik takarmısınız?) için aldığınız serviste dikkat etmeniz gereken hususları izah etmeye çalışacağım. Biraz uzun olacak,kusura bakmayın, belki konulara ayırabilirim.
ALTI ÇİZİLEN/YARALANAN KAYAK VE BOARDLARIN TAMİRİ
Bu durumdaki malzemelerimiz için dikkat edeceğimiz husus , bu yaralanmanın derecesidir. Eğer ihmal edilebilir durumdaysa bazen tamir etmemekte fayda bile olur, çünkü alt yüzeyin fabrika tarafından yapılan orjinal kanallarını (structure) bozabilirsiniz. Eğer her halikarda tamir edilecekse kullanılan malzemeler
A - Yakarak damlatılan dolgu çubukları ( P-tex diye de bahsediliyor)
B - Tabanca ile ısıtılarak kullanılan dolgu malzemesi (çubuk veya toz halinde)
C - Özel bir alet yardımıyla kayağın altına kaynatılan rulo halindeki dolgu malzemesi ( metal tutucu ve plastik tutucu olarak farklı malzemeler)
A-B-C nin arasında maliyet olarak üçe beşe katlanan farklar var. A şıkkını tercih ediyorsanız (en ucuz method) kayağınızın/boardunuzun performansından uzun vadede ciddi kaybedeceğini göze almanız gerekir. Yakılarak damlatılan bu plastik bazlı dolgu kesinlikle orta ve üst düzey malzemelerinizin tabanındaki plastik malzeme ayarında değildir, sadece ayıp örter. (yukarıdaki lastik kaplama örneği)
Kesinlikle bu yamalar çoğaldıça performansınız azalacaktır. Dünyanın profesyonel dükkanlarının hiç birinde yakarak damlatma methodu artık kullanılmamaktadır. Maalesef ülkemizde % 90 civarında bu method kullanılmaktadır.
B şıkkı çok daha pratik method olduğu için genelde kiralama işletmeleri tarafından tercih edilmektedir , rental kayaklar ve orta düzey malzeme için uygundur. Performans derdi olmayan kullanıcılar tarafından tercih edilir, malzemenize A şıkkında olduğu gibi zarar vermez. Önde gelen kiralama işletmelerinde bulabilirsiniz.
C şıkkında ise kayağınızın/boardunuzun altındaki malzemeye en yakın hatta daha kaliteli farklı dolgu malzemelerinin özel bir aletle ısıtlarak, en ideal sıcaklığa gelince gereken yerlere kaynak edilmesi ile gerçekleşir. Performans düşüşü kesinlikle söz konusu değildir.
İKİNCİ BÖLÜM, TAMİRDEN SONRA ALT YÜZEYİN DÜZLENMESİ
Kayağınızın ve Boardunuzun tamirini yaptırdıktan sonra , düzgün bir zemin elde etme, dolgu malzemesinin fazlasını almak için çeşitli methodlar vardır.
A- Elle , kalın bir eğe , plastik sistre veya kalın kağıt zımpara vasıtasıyla.
Kimse size bu yöntemle tam düz bir satıh yarattığını iddia edemez, tamiratın yapıldığı bölgenin etrafına verdiği ilave zarar da cabası.
B- Band zımpara makinesi ile %99 verimle düzeltme. Fabrikadan çıkarken verilen orjinal taban açısını aynen verme imkanı var.
C- Taş zımpara makinesi ile %100 düzeltme ve alt kanalların orjinali gibi verilmesi
Aldığınız serviste bunların hangisinin yapıldığını lütfen sorun, A şıkkının AROG devrinden kalma olduğunu da unutmayın.
devamı var.........
Yada hic uğraşmayıp doğru proshop a gidebilirsiniz. Adem var orda sağolsun harika ilgileniyor daha gecen gün ölmüş dediğim boarduma suni teneffüs yapıp hayata geri dondurdu ben bile inanamadım. ;D ;D