-
Cevap: Kayaktan/boarddan sonraki gün duyulan ağrılar!!!
[quote=karol;124760]glutamine tablet olarakda satılmaktadır . bazı yıgeceklerden de temın edebılırsınız..
Glutamine kanda ve hücre-içi serbest amino asit havuzunda en çok bulunan amino asittir (%61). Protein sentezinde (kas gelişimi) ve vücudun yıkıma (catabolism) karsı korunmasında anahtar rol oynar.
Glutamine normal sartlar altında vücut tarafından üretilebilen bir amino asittir. Fakat ağır egzersiz, hastalık, stress gibi durumlarda vücudun glutamine ihtiyacı artar. Glutamine takviyesi, vücuttaki glutamine değerlerinin korunmasında ve dolayısıyla egzersiz, hastalık gibi metabolik stresslerden sonra toparlanma ve iyileşmeye yardımcı olur.
Arastırmalar, yogun antreman sonrası vücuttaki glutamine seviyesi %50 ya yakın dusmektedir. Bagısıklık sistemi glutamine ihtiyac duydugudan yapılan bilimsel arastırmalar, glutamine takviyesinin kas dokusundaki yıkımı engelledigi ve protein metabolizmasını arttırdıgı gorulmustur. Glutamine in stress, travma, ameliyat sonrası yenileyici ozelligi bircok hastanede ve hastada degerlendirilir.
Vücut neden Glutamine e ihtiyac duyar?
Gunluk hayatın artan temposu, stres, egzersiz, hastalıklar, ameliyatlar, kısaca her turlu metabolik stres vücudun glutamine ihtiyacını arttırır. Glutamine depoları azaldıkca vücudun “iyilestirme” gücü azalır.
Ne miktarda Glutamine kullanabilirim? Yan etkisi var mıdır?
Herhangi bir yan etkisi yoktur. Vücutta dogal olarak bulunan bir maddedir. Agırlık Halter, Bisiklet, Triatlon gibi agır sporları yapan sporcular gunde 5-40 gram glutamine ile cok ciddi sonuclar elde edebilir. Burda yapılan sporun siddeti, antreman donemi, kisinin cinsiyeti boyu, kilosu gibi bircok faktor devreye girer. Genelde 10 gr extra glutamine yeterlidir.
Glutamine ve Büyüme Hormonu (GH)
Büyüme hormonu hipofiz bezinden salgılanan 191 amino asitten olusan oldukca komplex bir hormondur. Yagsız kas kutlesini arttıran, vücudun yag oranını düşüren, sexüel performansı, hafızayı, dikkati arttıran Büyüme hormonu 30 yasından sonra dususe gecer ve bu saydıgımız ozelliklerde azalmalar gorulur.
Glutamine in plasma buyume hormonu degerelerini arttırdıgı kanıtlanmıstır.
Rastgele secilen 9 kisiye hafif bir kahvaltıdan 45 dakika sonra 2 ser gram glutamine verilmistir. 30 dakika sonra yapılan olcumde plasmadaki buyume hormonu miktarı %430 a kadar artmıstır ve 90 dakika icinde normale donmustur.
Eger buyume hormonu seviyenizi duzenli olarak yuksek tutmak istiyorsanız, gunde 5-6 defa yemek aralarında 2-5gr glutamine alabilirsiniz. Büyüme hormonu doğal olarak uykuya dalmanızdan kısa bir sure sonra salgılanır. O yuzden son aldıgınız glutamini yatmadan once almaya dikkat edin.
Glutamine ve Ağırlık calısmaları
Halterciler, body building ile ugrasan veya her seviyede agırlık calısması yapanların Glutaminein nitrojen donörü oldugunu bilmesi gerekir. Yani Glutamine nitrojeni vücutta ihtiyac duyulan yere tasır. Ve Pozitif nitrojen dengesi kasları gelistirmek, performansı arttırmak icin gerekli bir kriterdir.
Glutamine ve Beyin fonksiyonu
Glutamine beyinde cok yuksek konsantrasyonda bulunur. (Kanda bulunan konsantrasyonun 10 ila 15 kat daha yuksek bir yogunlukta) GABA nın engelleyici ve GLUTAMATE in uyarıcı etkilerini dengeleyici bir rol ustlenir. Beyin için önemli bir yakıttır ve glucose eksikliginde beyne yeterli enerjiyi saglar. Bu ozelliiklerinden dolayı, Konsantrasyon, hafıza, zihinsel performans, ilgi ve dikkati arttırır. Dusuk Karbonhidratlı diyetlerdeki mental isteksizlik glutamine takviyesi ile onlenebilir.
Glutamine ve Kan Sekeri
Glutamine kan sekerini duzenler. Kan sekeri dustugu zaman, glutamine insulin salımını bastırır ve daha ileri kan sekeri dusmesini onler, glycogen salımını uyarır ve kan sekerinin normal degerlere cıkmasını saglar. Ayrıca glutamine glycogenic bir amino asittir. Yani enerji icin sekere donusebilir. Buna gluconeogenesis denir.
Diet esnasında yuksek miktarda glutamine alımı daha az kas dokusunun enerji icin yıkımı demektir. Bu daha efektif yag yakımı daha cok kas kutlesinin korunması demektir[/quote]
çok teşekkur ederım bilgin için..
-
-
[quote=Kutay;124811]Ne yazık ki Glutamine'in , kayak sonrası duyulan kas ağrısı ile direkt bir ilişkisi yok, en azından ağrıyı dindirme yada azaltma anlamında yok.
Bu ağrı tamamı ile kondisyon eksikliğinden ve laktik asit birikiminden kaynaklanan bir ağrı.
Genelde body building ile uğraşan çoğu kişi ekstra Glutamine kullanır fakat amaç büyüme hormonunu tetiklemek ve kas gelişmini artırmaktır (kesinlikle ispatlı bir durum olmayıp, varsayımsal olarak denenmektedir)
Kas gelişimi ile de bu ağrının hiç bir alakası yoktur. Bu ağrıyı azaltmanın tek çözümü kardiyo egzersizi ile kondisyonu yükseltmeten geçer.[/quote]
kas ağrısını, daha doğrusu laktik asit-atp reaksiyonu çözümünü creatin ne derece gidereilir peki? ben 4 yıl aktif olarak atletizim yaptım ve sürekli verilen programlar dahilinde elma suyuyla creatin verildi bize.
-
[quote=canverse;124859]kas ağrısını, daha doğrusu laktik asit-atp reaksiyonu çözümünü creatin ne derece gidereilir peki? ben 4 yıl aktif olarak atletizim yaptım ve sürekli verilen programlar dahilinde elma suyuyla creatin verildi bize.[/quote]
vucut gelistiriciler creatin i "cizgileri belirginlestirmek" icin kullanirlar.. ben o kadarini soyleyebilirim, onun disinda ne etkisi vardir bilemiyorum.
-
egzersızden sonra deıl once ıcılmelı ben denedım ve basarılı egzersız ve spor yapınca ınsan vucudundakı glutamıne mıktarı azarıyor ve kas onarımını yapmıyor eger glutamıne destegı alırsan kas onarımını daha fazla yapıyor ben board yaparken denedım ve memnunum
bı dene memnun kalacagına emınımm
-
suplement'lere hayır. kreatine de hayır. profesyonel olarak vücut geliştirme yapmıyorsanız (yani bu işten para kazanmıyorsanız) kimyasallarla vücudunuzu zorlamanıza gerek yok bence. kreatin işe yarıyor, kafadan %20 güç artışı sağlıyor. ama karşılığında ne götürüyor bilinmez. vücut eğer daha fazla kas yapmak istemiyorsa (bir durgunluk yaşanıyorsa) demek ki bir bildiği vardır. çalışın, kasları zinde tutun yeter... elbette ki protein tozu, amino asit gelişme sağlar. ama hırsa kapılıp büyümeye gerek var mı diyorum... kreatinin vücutta normalin üstüne bulunması benim bildiğim kadarı ile doping statüsünde değerlendirilir. yani profesyonel sporda yeri olması bence normal değil. tabi bütün bunlar kişisel fikrimdir. ahkam kesmiyorum. yanılıyor da olabilirim.
-
Gökbey'e katılıyorum. Düzenli egzersiz ve iyi beslenmenin yerini hiçbir şey tutamaz.
-
Aslında hepimizin atladığı önemli birşey var. Hepimiz son turumuzdan sonra doğru otele yada arabaya gidiyoruz. Hiç birimiz gevşetme hareketlerini yapmıyoruz. Nasıl spor yapmaya başlamadan önce ısınma açma germe hareketleri yapılması gerekiyorsa bitirdikten sonrada sertleşmiş kasları gevşetmek için gerekli hareketleri yapmak gerekiyor. Genellikle buna dikkat ederim ve ertesi gün yaşanan ağrıları azalttığını düşünüyorum.
Birde snowboard sonrası kaybedilen sıvılar nedeniyle bol su (mümkünse taze meyve suyu) tüketmeninde yorgunluğun atılmasında ciddi etkisi oluyor.
-
[quote=oliver_han;124324]+1... ilaç önermeyi öncelikle dr, bulunmadığı durumlarda sağlık görevlisi, eczacı üyelerimize bırakalım... ;)
eğer bütün gün kaydıktan sonra bünyede güç namına bir şey kaldıysa laktik asit birikmesini dağıtmak için farklı kas gruplarına yönelik çalışmalar da uygulanabilir pekala... özellikle üst vücut çalıştırılabilir... rahatlatır da... ;)[/quote]
+1..voltarene alerjisi olup ölen var inanmazsınız ama var!!!!
-
sedanter insanlarda ağrı daha fazla oluyor. düzenli faaliyet yapıyor olmak ağrıları-sızıları azaltıyor. mesala dünkü faaliyetten sonra bugün bende ağrı az. neden? daha 2,5 hafta önce 5 gün üst üste kaymış olmak ilgili kas gruplarını ziyadesiyle çalıştırmıştı. ama bu sezonun ilk gününü hatırlıyorum da ağrılar uyumayı güçleştirici dozdaydı, özellikle de küçük kas gruplarında. ısınma-soğuma, germe-açma egzersizleri özellikle sakatlanmamak açısından çok önemli ama piste çıkmadan önce ve sonra pek uygulanabilir olmuyor. malum, liftler açıldı diye hemen koşturuyoruz, akşam da otobüse yetişme telaşı oluyor. giyinme ve soyunma bu egzersizlerin yerini almış oluyor. piste çıkar çıkmaz riskli hareketlere girmemek lazım. önce sakin sakin kayıp vücudu ısıtmak iyidir.
-
[quote=koray_k;125023]Aslında hepimizin atladığı önemli birşey var. Hepimiz son turumuzdan sonra doğru otele yada arabaya gidiyoruz. Hiç birimiz gevşetme hareketlerini yapmıyoruz. Nasıl spor yapmaya başlamadan önce ısınma açma germe hareketleri yapılması gerekiyorsa bitirdikten sonrada sertleşmiş kasları gevşetmek için gerekli hareketleri yapmak gerekiyor. Genellikle buna dikkat ederim ve ertesi gün yaşanan ağrıları azalttığını düşünüyorum.
Birde snowboard sonrası kaybedilen sıvılar nedeniyle bol su (mümkünse taze meyve suyu) tüketmeninde yorgunluğun atılmasında ciddi etkisi oluyor.[/quote]
katılıyorum gevsetme hareketlerı agrılarınızı azaltır kaslarınızı rahatlatır ama su soruyuda sormak lazım kac kısı ısınarak pıste cıkıyor bır cok kısı bunu bıle atlıyoor..
-
Bencede ısınma hareketlerı onemlı oldugu kadar sporun sonunda kı gevseme hareketlerıde onemlı helekı bunun gıbı agır bı spordan sonra herkese gevseme hareketlerını onerıyorum.
-
[quote=karol;125037]katılıyorum gevsetme hareketlerı agrılarınızı azaltır kaslarınızı rahatlatır ama su soruyuda sormak lazım kac kısı ısınarak pıste cıkıyor bır cok kısı bunu bıle atlıyoor..[/quote]
Ben kendi adıma konuşacak olursam, nezaman ısınma ve sonrasında gevşetme hareketleri yapmazsam ertesi gün enkaz gibi oluyorum. Her nekadar dağa büyük sabırsızlıkla gelsemde kendime hakim olup özellikle botları giymeden bir 5 dakika ısınmaya ayırıyorum. Ama ne yalan söyleyim bitirdikten sonraki gevşeme hareketleri genellikle araya kaynıyor..
-
enkaz kaldırma timimiz görev başında korkmayın... :P :D
-
otel pistin dibinde olmazsa ister istemez ısınıyor , dönüşte de gevşiyor insan :D
-
bende gevseme hareketı yapmıyorum eve gıdınceye kadar vucudumu votka ıle sıcak tutuyorum :))) benle tura gelenler bılırler...
-
düzenli spor ypmanın faydası çok oluyor ama yinedeısınma hareketleri şart gün sonu sıcak bi duş kas gevşetici ve yku tabiki:)))gerçi bütün gün aldığın keyfin etkisiyle o ağrıları hissttikçe gülümsemekte güsel:))
-
kartepeden şimdi geldım eve gırdım agrım yok sızım yok =) sagolun arkadaslar verılen bılgıler ıcın :D
-
illakı agrı olacak onemlı olan mınımum a ındırmek :)))
-
[quote=pnryldz;125609]yarin belki biraz olabilir suan anlamamissindir ama umarim olmaz;)[/quote]
Ya dedıgn gıbı yarın ufak tefek olabılır =) olsn oda olsuın varsn napalım. gülü seven dikenine katanır.
-
[quote=pnryldz;125630]kesinlikle bu isi yapiosan biraz agrisina katlanican :001_smile: bakalim bende heycanla bekliyorum yarin agrim olucakmi diye:biggrin:[/quote]
Bende bende bende....
sıkıntı degıl agrı sızı cok daha ıyı kayabılıyımde 1 gun yataktan cıkamıyayım. :D
-
[I]Hepimizin dilinde hep kaymadan önce mutlaka[B] [U]iyice ısının[/U][/B] sadece bununla bitmiyor işte kaydıktan sonrada esnetme hareketlerini yapmanız gerekiyor bcak bölgesini kol bölgelerini esnetip 15 saniye aralıklarla 3 4 set yapın bunu her bölyegeye uygulayı ama fazla zorlamayın hafifçe tatlı acı geldiği yerde bekleyin böylece hem kayarken kastığınız kasları açar hemde 15 20 saniye bekleeyrek içerideki toksik maddeyi kaslarınızdan ter yolu ile atarsınız tabi bu bazen kayarken zorlamalarda kas bölgelerinde iç kanamadaki pırtılaşmada oluyor kas toplanmış gibi hissedebilirsiniz bunuda aynı yöntemle ve esneterek çözebilrsiniz ;););) saygılar[/I]
-
dün kaydıydım. şimdi çok iyiyim ağrım sızım yok çok zorlamadıkçe vücudumu tabiki. Ama gayet iyiyim çok saoğolun bilgiler için çok işime yardı. tnkss:afro1:
-
[quote=SuRge;125743][I]Hepimizin dilinde hep kaymadan önce mutlaka[B] [U]iyice ısının[/U][/B] sadece bununla bitmiyor işte kaydıktan sonrada esnetme hareketlerini yapmanız gerekiyor bcak bölgesini kol bölgelerini esnetip 15 saniye aralıklarla 3 4 set yapın bunu her bölyegeye uygulayı ama fazla zorlamayın hafifçe tatlı acı geldiği yerde bekleyin böylece hem kayarken kastığınız kasları açar hemde 15 20 saniye bekleeyrek içerideki toksik maddeyi kaslarınızdan ter yolu ile atarsınız tabi bu bazen kayarken zorlamalarda kas bölgelerinde iç kanamadaki pırtılaşmada oluyor kas toplanmış gibi hissedebilirsiniz bunuda aynı yöntemle ve esneterek çözebilrsiniz ;););) saygılar[/I][/quote]
+1
-
[quote=pnryldz;125987]agri namina bisi yok bende baya iyiyim :biggrin: yirttim yani ohhh bugunde rahat rahat kayabilirim ama sezon basi boynuma kadar heryerim tutulmustu:biggrin:[/quote]
bendede bndede cok guzel sımdı kar yagsnda kayalım =) zor duruyorum istanbulda kartepeye gıtmemek ıcın =)
-
yoğun tempolu veya alışılmışın üzerinde bir tempodaki aktiviteden hemen sonra stretching( germe) egzersizleri yapmak ve akabinde ılık bir duş almak kaslarda biriken laktik asit miktarını azaltmak ve dolaşımı normal seviyeye getirmek için yapılması gereken şeylerdir.. sıcak su kaslarda vazodilatasyon miktarını arttıracağı için kas içinde var olan kimyasalların geri dönüşünü yavaşlatır daha büyük bir yorgunluk hissi ve performans kaybına neden olur..
birde mutladaka su tüketmekte fayda var zira dağda her ne kadarda soğuk olsada çok fazla su kaybı olmaktadır..
-
[quote=pnryldz;126043]bugun kaymadim yarin butun gun kayicam hava cok guzel gorunuyo yarin icin:001_smile:[/quote]
ukudağdaydın dımı sen.oh kıskandım wallaha senı :( istanbulda iş güç uğraş bunaldım :( arkadaslarlada bı turlu anlasamadık nere gıtsek dıe.
-
[quote=pnryldz;126076]uludagdayim ve inanilmaz kar yagdi pistler fena bol karli yarin ve hafta sonu da hava iyi veriyo uludagi tavsiye ederim ;)[/quote]
bakalım umarım hafta sonu uludaga gelırız bulusabılırızde ..
-
3 haftadır haftasonu uludağ daydım. acemilikte var ve en sonunda kol kaslarım iflas etti ve araba bile kullanamaz durumdaydım.
birdaha egzersiz yapmadan asla kaymam. haftaya kaymaya devam :)
-
[quote=SuRge;125743][I]Hepimizin dilinde hep kaymadan önce mutlaka[B] [U]iyice ısının[/U][/B] sadece bununla bitmiyor işte kaydıktan sonrada esnetme hareketlerini yapmanız gerekiyor bcak bölgesini kol bölgelerini esnetip 15 saniye aralıklarla 3 4 set yapın bunu her bölyegeye uygulayı ama fazla zorlamayın hafifçe tatlı acı geldiği yerde bekleyin böylece hem kayarken kastığınız kasları açar hemde 15 20 saniye bekleeyrek içerideki toksik maddeyi kaslarınızdan ter yolu ile atarsınız tabi bu bazen kayarken zorlamalarda kas bölgelerinde iç kanamadaki pırtılaşmada oluyor kas toplanmış gibi hissedebilirsiniz bunuda aynı yöntemle ve esneterek çözebilrsiniz ;););) saygılar[/I][/quote]
+2
-
[quote=surge;125743][ı]hepimizin dilinde hep kaymadan önce mutlaka[B] [U]iyice ısının[/U][/B] sadece bununla bitmiyor işte kaydıktan sonrada esnetme hareketlerini yapmanız gerekiyor bcak bölgesini kol bölgelerini esnetip 15 saniye aralıklarla 3 4 set yapın bunu her bölyegeye uygulayı ama fazla zorlamayın hafifçe tatlı acı geldiği yerde bekleyin böylece hem kayarken kastığınız kasları açar hemde 15 20 saniye bekleeyrek içerideki toksik maddeyi kaslarınızdan ter yolu ile atarsınız tabi bu bazen kayarken zorlamalarda kas bölgelerinde iç kanamadaki pırtılaşmada oluyor kas toplanmış gibi hissedebilirsiniz bunuda aynı yöntemle ve esneterek çözebilrsiniz ;););) saygılar[/ı][/quote]
deneyen var mı _?
-
[quote=SuRge;127781]deneyen var mı _?[/quote]
sabahın heycanıyla ılk kısmı yapmayı unuttum dogrusu ama spor sonrası esnetme hareketlerını yaptım agrı sızım olmadı sonrakı gun.
-
Beyler aklıma geldi taaa buralara kadar gelip kayıyorsunuz. Dönüşte niye hamam sefası yapmıyorsunuzki 1 saat :D Ne ağrınız kalır nede kemik sızlamaları. Hatta otobüse bindinizmi öle bi mayışıp uyursunuz ki gözünüzü İstanbulda açarsınız... :D
-
[quote=iceman;127807]VPÇO'dan sonra yeni hizmet.. hamamlı, saunalı tur.. :lol::lol::lol:
Tur şirketlerine duyrulur.. ;)[/quote]
:lol::lol::lol::lol::lol::lol:
-
[quote=SuRge;127781]deneyen var mı _?[/quote]
çık kay baba yaaa, ne kasıyon?
kötü bi tavsiye oldu farkındayım ama kendimi tutamadım napiiim? :D
-
[quote=gokbey;127900]çık kay baba yaaa, ne kasıyon?
kötü bi tavsiye oldu farkındayım ama kendimi tutamadım napiiim? :D[/quote]
ya zaten hep sonu oyle oluyo zor duruosun okadar emek uykusuzluk ve bı kac adım kalmıs ıste sonrası sabırsızlıkve kendını pistte buluyosn =) :afro1:
-
[quote=gokbey;127900]çık kay baba yaaa, ne kasıyon?
kötü bi tavsiye oldu farkındayım ama kendimi tutamadım napiiim? :D[/quote]
[B]Sanırım çoğumuz gülü seven dikenine katlanır diyenlerdeniz ama ben sadece çok şikayetçi olanlar için tavsiyede bulunmuştum :):)[/B]
-
Aynen yok oram ağırırmı buram ağırırmı ne bu ya herşeyi oluruna bırakacaksın :D Daha keyifli oluyor.
-
Desenize zaten her boardçunun bi tahtası eksiktir takmaz öyle şeyleri :thumbup1:
:001_smile::001_smile::001_smile:
-
[quote=surge;127973]desenize zaten her boardçunun bi tahtası eksiktir takmaz öyle şeyleri :thumbup1:
:001_smile::001_smile::001_smile:[/quote]
aynen :p:p