o ilaçları kullanmamak gerek..birileri atılan ilaçları alıp sahte barkot yapıştırıp piyasaya sürmüşdür ....daha öncede böyle şeyler olmuşdu..ucuz diye alıyor bazı eczaneler böyle ilaçları...rant derdi bu..:)
Printable View
o ilaçları kullanmamak gerek..birileri atılan ilaçları alıp sahte barkot yapıştırıp piyasaya sürmüşdür ....daha öncede böyle şeyler olmuşdu..ucuz diye alıyor bazı eczaneler böyle ilaçları...rant derdi bu..:)
sektör çok para getirince akıl almayacak işler dönüyor
"isteyen herkes aşı olabilecek" haberinin çıkmasını bekliyorum. hemen gidip aşımı olacağım. bundan sonraki yıllarda da mevsimsel grip aşısı yaptırmayı düşünüyorum. risk grubunda değilim. hastalanmaktan da zerre korkmuyorum. ancak işgücü kaybı (aşı maliyeti 6€), bulaşma stresinden kurtulma, bulaştırma stresinden kurtulma, salgına olan katkıdan kurtulma, mutasyona olan katkıdan kurtulma gibi sebeplerden dolayı bunu gerekli görüyorum. ayrıca sipariş edilen aşılar çöpe gitmemeli.
aşının yan etkileri yok mudur? vardır muhakkak ama hangi ilacın yan etkisi yok ki? önemli olan bu etkilerin görülme olasılığı. guillain-barre sendromu gibi milyonda birlik olasılıklar söz konusu ise fazla kafaya takmamak lazım. ispatlanmamış aşı-hastalık ilişkilerine itimat etmemek lazım. içinde cıva var deyip kestirip atıyoruz. balıkta cıva yok mu? cıva derken ne oranda var, cıvanın hangi bileşiği zararlı, hangisi değil. hangisi vücutta tutuluyor, hangisi atılıyor. vücutta ne kadarı tutuluyor, zararı var mı, nedir... hiç bilmiyoruz.
bizler sıradan insanlarız. bu soruların cevaplarını bilim adamları tespit eder gereğini yapar. bizler dünya sağlık örgütü gibi kurumların beyanatlarına itimat etmek durmundayız, komplo teorilerine veya başbakanlara filan değil. başbakan aşı olmuyorsa olmasın. ama insanları tereddüte düşürmemeliydi. virüslerle mücadele aşı ile yapılır. bunun şimdilik başka yolu yok. tüm dünya çöpe atma pahasına çokça aşı sipariş etmiştir, bence doğrusunu yapmıştır. 500 insanın ölmesi ile 5000 insanın ölmesi arasında fark var. 4500 insanın hayatını kurtarırsınız. haa normal gripten daha fazla insan ölüyormuş. ne güzel, bir şey daha öğrenmiş olduk işte. seneye (risk grubunda olan) insanlar mevsimsel grip aşısı olur, onlar da ölmez. aşının yan etkileri varsa ne kadar çok insan aşı olursa o kadar çabuk tespit edilir. ben aşıdan ölen bir kişi duymadım. sakat kalan veya kötü bir durum yaşayan da duymadım. bu, olmayacağı anlamına gelmez. bir gün belki bir kişi ölür ama o ana kadar binlercesi kurtulur. olaya böyle bakmak lazım. o aşıyı üretenler de teknolojisini değiştirirler. bugün yumurtada üretiyorlardı, yarın farklı bir ortamda üretirler. yumurta proteinlerine alerjisi olan da sıkıntı yaşamaz.
okullarda soruyorlar velilere, aşıya yazılı müsaade istiyorlar. hiç gereği yok. hepsine vurup geçeceksin. çiçek, suçiçeği, kızamık, kızıl vs. bunlar virüs değil miydi? bizi bunlara karşı aşılarken ailemizden onay mı aldılar? ailemiz sordu mu o zaman bu aşının içinde ne var diye? adjuvan mı var, sequalen mi var, tiomersal mı var, tarihi geçmiş mi..? Bugün çiçek hastalığı yeryüzünden silindiyse kararlı aşılama programları sayesinde olmuştur.
biraz da komplo teorilerine değineyim. hiçbir aptal ülke biyolojik silah üretip dünyaya salamaz. çünkü er ya da geç kendi vatandaşlarını vurur. hele virüs salmak çok tehlikeli. diyelim ki yayılmacı ama az ölümcül bir virüs üretip yaydınız ve korku salarak aşı, ilaç satacaksınız. o virüs mutasyona uğrayıp ispanyol giribi gibi bir çırpıda 100 milyon insanı öldürürse ne yapacaksınız? bunu amerika'nın yapmadığı çok açık. obama'nın meksika ziyareti sırasında tokalaştığı bir arkeolog A tipi gripten dolayı öldü. bu hastalık ilk olarak meksika ile beraber amerika'yı vurmuştur. ortaya çıkışı nisan 2009'dur ve tehlikesi net olarak görülmüştür. yazdan sonra aktivitesini arttıracağı çok belliydi. dünya ülkeleri aşı üretiminde geç kaldılar. oysa amerika dünya ülkelerini aşı üretmeleri için uyarmıştı. biz türkiye olarak aşıları amerika'dan değil italya, fransa, belçika gibi ülkelerden alıyoruz. keşke biz aşı üretip dünyaya satsaydık. o zaman hiçkimse olaya komplo teorisi olarak bakamayacaktı. amerika insan hayatı konusunda hassas olduğu için adjuvan (veya sequalen) içermeyen aşı üretiyor. bu aşılarda tiomersal da bulunmuyor. ama bunlar üretim kapasitesini düşürüyor. avrupa bunları yasaklamamış. demek ki kaydadeğer bir yan tesir görmemiş. ben itimat etmekten yanayım. hele ki risk grubunda olanlar; sağlık sektöründekiler, kalabalık ortamlarda sürekli bulunanlar, çocuklar, gençler, bağışıklık sistemini zayıflatan rahatsızlıkları olanlar, hamileler kesinlikle aşı olmalılar. hamileler için ilk parti adjuvansız aşılar da geldi.
neticede önümüzdeki günlerde 2 şey olacaktır; ya yeni virüs atakları gelecek, mutantlar türeyecek, ölümler artacak (belki yakın çevremizden birileri ölecek) ve aklımız başımıza gelecek, ya da virüs kan kaybedecek (ki benim tahminim bu yönde) ve sipariş edilen aşılar elimizde patlayacak, tarihi geçecek, çöpe gidecek. ancak çöpe gidecek bile olsa T.C. bence doğrusunu yapmıştır. eğer elini çabuk tutmasa idi ve salgın şiddetli geçseydi, aşılar geciktiği için yaşanan ölümlerden dolayı çok büyük eleştirilere maruz kalacaktı. tabi 40 milyon doz aşı ne yazık ki ülke ekonomisi için (özellikle şu günlerde) önemli bir kayıp teşkil ediyor. ancak insan hayatı söz konusu olduğuna göre, ülkemizin aldığı bu geniş önlem bence olumlu birşey. (ayrıca faz 6 pandemi söz konusu olduğu için hızlı karar vermek gerekiyordu)
son olarak bu grip salgınlarının yeni birşey olmadığını, yıllardır domuz-kanatlı-insan arasında gidip gelen ve salgınlara yola açan grip virüsünün her mutasyona uğradığında başa bela olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirtmek isterim. Arkadaşa ufak bir protein grubu eklense bize yeni birşey gibi yutturup hasta ediyor. Herkese H ve N'den uzak, sağlıklı günler dilerim.
Beyib metulaması geçirdim yaaa :( neyseki annem biraz önce kaca bir bardak (500mll) portakal suyu sıkıp getirdi ve kendime geldim :)
Ben biraz kaderciyim, sağlıklı besleniyorum, günde 1 tabak meyve yiyiyorum (annem sağ olsun) kendimide koruyorum, günde 20-30 kere ellerimi yıkıyorum, tedbirlerimi aldım :) ve kaderimde varsa olur diyorum :)
Sağlıklı günler diliyorum :)
Gökbey :D çok uzun olmuş be kardeş :D
[quote=metulife;108150]Gökbey :D çok uzun olmuş be kardeş :D[/quote]
hakkaten bu ne yaaa, çocuk çok doluymuş galiba bu konuda :biggrin:
Eğer bu aşı iyi bişey olsaydı sağlık bakanı ilk önce kendi çocuklarını aşılatırdı. Onun çocukları bile domuz gribi oldu. Demekki risk grubunda değilsek aşıya gerek yok.
Yazılanları okuduğumda, sanki aşı olunmasını tavsiye edenlerin doktor veya tıp bilimci, aşı olunmamasını veya olmanın şart olmadığını belirtenlerin cahil halk olduğu hissine kapılıyorum...
Halbuki bu böyle değil. Aşı olmanın da tehlikeleri olduğunu belirten kişiler de doktordur ve onların görüşlerine de en az diğerleri kadar saygı gösterilmelidir. İlk örneğini verdiğim Finlandiya Sağlık Bakanı da bu mevkiye gelmeyi en az bizim Sağlık Bakanımız kadar hak etmiş bir hekimdir.
Karşı fikirlerin olması güzel. Ama fikirlerimizi beyan ederken karşımızdakine yaptığımız ağır eleştiri itici oluyor.
Ben de aşı oldum...Eşim ve çocuklarım da...
Benim için kıstas, sağlıklı ve hiç bir ek sorunu olmayan onlarca kişi( şu an için) ölüyorsa aşı olurum. Gerisi laga luga....
Yasadığım yerde ölen bir gebe aşı olmadığı gibi verilen tedaviyide kabul etmemiş. Doğumda sonrada tedaviyi de (tamiflu) kabul etmemiş..Doğum sonrası 3.günde hayatını kaybetti...
İnsanların aklını öyle bir karıştırdılar ki bırakın aşıyı tedaviyi bile istemiyorlar...Bunun vebali kimin üstüne acaba?
Bu pandemi için sağlık bakanlığı 4 yıl hazırlanmış ( işin içindeki bir arkadaşımdan öğrendim)
Yani dün karar alınıp alel acele uygulanan bir şey değil bu aşılar....Siyasilerin en kolay yaptıkları iş gibi araştırmadan, bilmeden sağdan soldan duyduklarına istinaden yaptıkları nafile konuşmalarla böylesine ciddi bir kampanya baltalamıştır...
Eğer aşılama programı uygulansa beklenen ölü sayısı 400, aşılama olmaması halinde 5400..Muhtemelen 2-3 bin kişi bu dayanaksız spekülasyonlar nedeni ile bu kış ölecek.
Günahları boyunlarına diyorum....
Lütfen aşı olun...Çünkü bu sizin aynı zamanda virüsün yayılımının önlenmesi için sosyal sorumluluğunuzdur.
[quote=iynem;108218]Ben de aşı oldum...Eşim ve çocuklarım da...
Benim için kıstas, sağlıklı ve hiç bir ek sorunu olmayan onlarca kişi( şu an için) ölüyorsa aşı olurum. Gerisi laga luga....
Yasadığım yerde ölen bir gebe aşı olmadığı gibi verilen tedaviyide kabul etmemiş. Doğumda sonrada tedaviyi de (tamiflu) kabul etmemiş..Doğum sonrası 3.günde hayatını kaybetti...
İnsanların aklını öyle bir karıştırdılar ki bırakın aşıyı tedaviyi bile istemiyorlar...Bunun vebali kimin üstüne acaba?
Bu pandemi için sağlık bakanlığı 4 yıl hazırlanmış ( işin içindeki bir arkadaşımdan öğrendim)
Yani dün karar alınıp alel acele uygulanan bir şey değil bu aşılar....Siyasilerin en kolay yaptıkları iş gibi araştırmadan, bilmeden sağdan soldan duyduklarına istinaden yaptıkları nafile konuşmalarla böylesine ciddi bir kampanya baltalamıştır...
Eğer aşılama programı uygulansa beklenen ölü sayısı 400, aşılama olmaması halinde 5400..Muhtemelen 2-3 bin kişi bu dayanaksız spekülasyonlar nedeni ile bu kış ölecek.
Günahları boyunlarına diyorum....
Lütfen aşı olun...Çünkü bu sizin aynı zamanda virüsün yayılımının önlenmesi için sosyal sorumluluğunuzdur.[/quote]
değerli görüşlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim hocam... ;)
Son haber izleyin.
[url=http://www.trt.net.tr/Haber/HaberDetay.aspx?HaberKodu=166e0e96-7b05-4754-b552-27850c47db78]TRT HABER - Domuz Gribi Salgınında Yeni İddia[/url]
arkadaslar
ben de asımı 1 ay once yaptırdım
tabii uzunca arastırma sonrası cekincelerimi kafamda hallettikten sonra
diger asılardan cok farklı degil
bence sorun yok :)
yaptırabiliyorsanız yaptırın
bu arada hastanedeki arkadaslarımın cogu yaptırdı
ben de sizin hastaneye gelsem, senin beyaz önlüğü giysem, araya kaynayıp aşı olamaz mıyım?
tüm sağlık ocaklarında aşı mevcut..o kadar yorulmana gerek yok
[quote=gokbey;108275]ben de sizin hastaneye gelsem, senin beyaz önlüğü giysem, araya kaynayıp aşı olamaz mıyım?[/quote]
Araya kaynamıyalım :D
[quote=elifff;108288]tüm sağlık ocaklarında aşı mevcut..o kadar yorulmana gerek yok[/quote]
en son 24 yaş altındaki kişilere hak tanıdılar bildiğim kadarıyla. her isteyen kafasına göre aşı olamıyor, öyle değil mi?
benim eski işyerimde yapılıyor..çünkü aşılar günlük açılıyor tüketilmek zorunda aynı gün içinde...çöpe gideceğine gelene yapılıyor yaş tutmasada...sizde yakınınızdaki sağlık ocağına sorun
tüm saglık ocaklarında aşı ücretsiz isteyene yapıyorlar.
[quote=gokbey;108383]en son 24 yaş altındaki kişilere hak tanıdılar bildiğim kadarıyla. her isteyen kafasına göre aşı olamıyor, öyle değil mi?[/quote]
Aşı işinemi girsem yaa :D :D :D Aslında vioxx yardım eder gibi :D
[quote=metulife;108515]Aşı işinemi girsem yaa :D :D :D Aslında vioxx yardım eder gibi :D[/quote]
fantastik metu... evladım millet milyon dolarlar döküyor... nerede senin argen nerede labın?... :P :lol:
[quote=elifff;108417]benim eski işyerimde yapılıyor..çünkü aşılar günlük açılıyor tüketilmek zorunda aynı gün içinde...çöpe gideceğine gelene yapılıyor yaş tutmasada...sizde yakınınızdaki sağlık ocağına sorun[/quote]
pazartesi bi gidip soriyim o zaman. teşekkürler...
Elif ve Sakin. Yönlendirmeleriniz için teşekkür ederim. Bugün gidip aşımı oldum :) vatana millete hayırlı olsun. 9-10 gün daha virüs kapmamak için dişimi sıkmam lazım şimdi...
hadi geçmiş olsun gokbey...
rica ederim... umarım hastalanmadan, sıkıntı yaşamadan sezonun keyfini çıkarırsınız bol bol
[quote=oliver_han;109635]hadi geçmiş olsun gokbey...[/quote]
[quote=elifff;109637]rica ederim... umarım hastalanmadan, sıkıntı yaşamadan sezonun keyfini çıkarırsınız bol bol[/quote]
teşekkürler, teşekkürler...
tabii ki mevsimsel grip riski ve mutasyona uğrama riski mevcut. gelişmeleri takip edeceğim...
yalnız ölü sayısı şimdiden 415 oldu ki bence bu beklenilenin üstünde. tabii aşılanan insan sayısı daha bir milyon bile olmamışken böyle olması doğal. önümüzde çetin geçecek 3 ay daha var. vatandaşımızın inadı bırakıp aşıya koşması lazım. böyle giderse en az 1500 kişi daha ölür diye düşünüyorum. çözümü varken yazık günah insanlarımıza...
Şimdi ben Gökbey arkadaşımızı kontrol altında tutacağım...
Önümüzdeki 35 yıl içerisinde ona birşey olmazsa ben de gidip aşı olacağım...
Benim çevremde de çok insan aşı oldu
Daha aşıdan ölen hiçkimseyi duymadım.
[quote=Bombadillo;109730]Şimdi ben Gökbey arkadaşımızı kontrol altında tutacağım...
Önümüzdeki 35 yıl içerisinde ona birşey olmazsa ben de gidip aşı olacağım...[/quote]
:thumbup::lol::thumbup:
mevsimler gibisin gokbeyim... tu tu tu maşallah...
35 sene sonra Gökbey 70 küsur olacak yahu, arazların aşıdan mı, yaşlılıktan mı olduğunu nasıl anlayacaksın?
:lol::lol::lol:
[quote=Winter Park;109745]35 sene sonra Gökbey 70 küsur olacak yahu, arazların aşıdan mı, yaşlılıktan mı olduğunu nasıl anlayacaksın?
:lol::lol::lol:[/quote]
biz degil gokbey anlayacak, o, onu da arastirmadan birakmaz;) "ben neden oluyorum yaf" der kesin ehehehhe :001_tongue::biggrin:
önümüdeki 35 yıl boyunca da mevsimsel grip aşısı olucam. böylece hangisinden öldüğüm tam olarak anlaşılamayacak ;)
[quote=gokbey;109981]önümüdeki 35 yıl boyunca da mevsimsel grip aşısı olucam. böylece hangisinden öldüğüm tam olarak anlaşılamayacak ;)[/quote]
aman Allah sağlık versin de 70inde de bord yap inşalllah:001_smile:
[quote=Winter Park;110020]aman Allah sağlık versin de 70inde de bord yap inşalllah:001_smile:[/quote]
öne kar bulabilelim de...
[url=http://www.ntvmsnbc.com/id/25039859/]Fransa'nın aşıları elinde kaldı - Avrupa- ntvmsnbc.com[/url]
[url=http://www.ntvmsnbc.com/id/25040246/]Domuz gribi aşısı elde kaldı - Domuz Gribi- ntvmsnbc.com[/url]
[url=http://www.ntvmsnbc.com/id/25040256/]Korku filmine mutsuz son mu? - Domuz Gribi- ntvmsnbc.com[/url]
olayın abartıldığını düşünenler haklı çıkmış gibi görünüyor. iyi ki de böyle oldu bence. mutsuz son değil, bilakis mutlu son. o bilmemkaç milyon doz aşıya ihtiyaç duyuyor olsa idik ölü sayısı bundan fazla olurdu. şayet salgın kesildiyse bu gayet iyi bir haber bence. hepimize cümleten geçmiş olsun... :thumbup1:
Bir doktor arkadaşımdan gelen bilgiyi sizlerle aynen paylaşıyorum...
Domuz gribi ve diğer tüm grip etkenlerine karşı korunmak için İmmün Sistem (Bağışıklık Sistemi) güçlendirilmelidir. Özellikle doğal beslenme yöntemleri ve bol sıvı tüketimi bağışıklık sistemi için önemlidir. Özellikle günlük gıda tüketiminde mutlaka alınması gerekli maddeler vardır, mümkünse bu maddeleri doğal olarak almak önemlidir ama zorunlu hallerde ilaç olarakta kullanılabilir.
*Beta Karoten: Antioksidan.... Bulunduğu gıdalar: kayısı, patates, brokoli, kabak.
*C vitamini: Suda eriyen ve depolanamayan bir vitamin olduğundan fazla almanın bir faydası yoktur, günlük ihtiyaç 60 miligramdır. Yani bir elma yada portakala tekabül eder, ancak gereğinde 1000 mg olarakta alınabilir, taze sebze ve meyvelerin tamamında bulunur. Özellikle yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur.
*E vitamini: C vitamini yapısına benzer, suda eriyen vitamindir. Tahıl, bitkisel yağ, avacado, patates'te bulunur.
*B2(Riboflavin) : Süt, yoğurt,tahıl, biftek, yeşil sebzelerde bulunur.
*B6 vitamini: Süt, kavun, lahana, pekmez de bulunur.
*Çinko: Kabak çekirdeği, kümes hayvanları ürünleri, kuzu eti, bira mayasında bulunur. İmmün sistemin temel maddelerinden biridir.
*Ekinezya: Özellikle çay olarak tüketilirse bağışıklık sistemini ayakta tutar.
Tüm bunları kapsayan viatminler eczanelerde mevcut olmasına rağmen doğal olarak alınmasının getirdiği faydayı sağlayamamaktadır. Bu dönemde günlük gıda tüketiminizde bol su, ılık içeçek ve bu gıdalara yer vererek İmmün sisteminizi güçlendirmenizi tavsiye ediyorum.
Sağlıklı günler,
Ben de necizane bir öneride bulunayım.
İntaniye uzmanı bir doktor arkadaşın tavsiyesi ile üç sene önce tanıştığım
Güney Afrika'ya özel bir bitkiden yapılan sardunya kökü ektresi olan Umca.
Eczanelerde satılıyor.
O da aynı şekilde bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Kimi arkadaşlar bizim kadar memnun kalmadılar ama.
Bana ve kardeşime çok iyi geldi.
Denemeye değebilir.
Salgın bitmedi, yanıltıcı olmasın. İyice hafifledi. Daha seyrek olmakla birlikte kendine yeni kurbanlar bulmaya devam edecektir. Bu arada mevsimsel grip dönemi de geldi. Bakalım yeni aşılar ne zaman çıkacak. Ben olmayı düşünürüm açıkçası...
Balondu söndü.
tavuk çin kene delidana derken ....
Doktor arkadaşım vasıtasıyla öğrendim hala üst solunum yolu enfeksiyonundan acil ve ölümcül vakalar varmış. Ama bir haber bile yok. Zaten bu salgından önce de böyle vakalar varmış. Hani Ocak Şubat en hızlı yayılacağı dönemdi. Kimse aşı da olmadı. (oran %3-5) Okullar erken kapancaktı.
medya kendine yeni oyuncaklar buldu, H1N1 i attı kenara. şimdi her akşam Tvlerimizde karşımızda oynuyor.
Artık başka taraflardan milleti geriyor biri bi uçtan tutuyor diğeri öbür uçtan çekip duruyorlar...