-
Ynt: Wax ne işe yarar,gereklimidir?
uzun bi aradan sonra ilk kez yazıyorum herkese mrb öncelikle
wax konusuna gelince çok karmaşık bi konu en azından benim için öleydi 20 yılda anca öğrenebildim:)))abartı yok inanın
detaya insek sayfalar yetmez okumazsınız zaten:)))
öncelikle çizikler wax la kapanmaz
wax ın asıl amacı arkadaşlar kayağın kara sürtünmesiyle kayağın plastiği ıslanır vede kayağın hızında bi azalma olur wax ın amacı bu sürtünmeden oluşan su zerreciklerini minimuma indirilir
wax yaparken şunlar dikkate alınmalı
hava derecesi
kar derecesi
havadaki nem oranı
pistteki karın karekteristik özelliği
kar ın ne zaman yağdığı v.s
çünki bazı waxlar hava derecesine göre
bazılarıda kar derecesine göre kullanılır
buzlu kar olan zamanlarda astar wax kullanılmalıdır
wax için özel olarak imal edilen ütü ile yedirilip sonra sistre denilen plastik levha ile temizlendikten sonra fırçalama işlemi yapılır önemli olan buradaki waxsör ün tecrübesidir performansı önemli ölçüde etkiler
waxlar kendi aralarında sınıflandırılır
(CH)yüksek karbonlu olanlar antrenmanlarda yada temizlik için kullanılır
-
pardon devam edeyim:))
(LF)orta derecede florlu waxlar
(HF)yüksek flor lu wakslar yarışma için kullanılır performans waxı da denir
toz wax lar vardır bunlar da ana waxın üstüne uygulanır kullanılırken nem oranı dikkate alınır
daha çok detay var ama kafanızı karıştırmak istemem :))))))
-
arkadaşlar board ile arabayı birbirine bağladınız maşallah :D
wax boşlukları kağatır. board yüzeyini pürüzüsüzleştirir katganlığı arttırır. buzlu yerlerde kayınca board un altı buz olur parça parça onu engeller. açıklayıcı olmuıştur umarm
-
[quote=serhat_katliam ]
Onun dışında derin çizik olursa zaten uzman kişiye teslim ederim,[color=blue][color=red]kenar çeliklerinin bakımı oluyor mu ?[/color][/color]
[/quote]
Kayağınızın ve boardunuzun sert karda en öne çıkan,sizin en ihtiyacınız olan kısmı çelikleridir. Çelikler aşağıdaki şekillerde hazırlanır.
A- El aletleriyle, bu konvansiyonel sistem olup, çok tecrübeli teknikerler tarafından yapılmalıdır. Verilecek açının ki standart 90 veya 89 derecedir, doğru uygulanması çok önemlidir. Tecrübesiz birinin ellerinde kenar çelik boyunca yanlış uygulama neticesi çok farklı açılar oluşabilir. Ayrıca kullanılacak yanlış efsafta eğeler de kenar çeliklerine çok ciddi ve kalıcı zarar verirler. Mesela kayağınızın veya boardunuzun çeliklerinin olur olmaz paslanması genelde yanlış yapılan bir uygulamanın sonucudur. Hele çelik yapılırken su verilmesi unutulursa geri dönülemez hale gelir. Siz siz olun her önünüze gelene çeliğinizi emanet etmeyin. Bu sistem genelde evde yapılan amatör bakımlarda veya çok profesyonel yarışçıların ve teknik adamlarının kullandığı sistemdir.
B- Makineyle, insan öğesinin en aza indiği sistemdir. Makinede istenilen açı ayarlanır, su püskürtme sistemi de devreye alınarak dikkatli olarak makineden geçirilir. Bütün dünyada kayak mağazalarında ve kiralama işletmelerinde kullanılan sistemdir.
-
[quote=serhat_katliam ]
Şahsen oakdar para verdikten sonra temiz bakmak kullanmak isterim,o yüzden tekrar kullanma fikri kafama yatmadı :)
peki ortalama fiyat nekadardır (boy boy galiba bunlar,en büyük boy olanını baz alalaım) , ve ortalama kaç vax süresince yeter?
[/quote]
Vaksın kg olarak en ucuzu 30-40 TL civarıdır, 250-300 TL ye kadar gider. En az 30-35 kere board veya 35-40 çift kayak vakslayabilirsiniz.
-
Bilim ve Teknik'in bu ayki sayısı derken Ocak ayını mı kastediyorsunuz acaba ??? Şubat sayısında bulamadım çünkü ???
[quote=Toma ]
Bilim ve Teknik Dergisinin bu ayki sayısında waxlama,kayak bakımı, ayrıca Kros kayağı konularında güzel yazılar var.
[/quote]
-
Aynen,ben de bilim ve teknik dergisini aldım hemen o akşam ama geçen ay'ı kastetti galiba :-[
turkski ; ya biraz saçma soru olucak,mazur görün,tamam performans vs okey,ama standart kullanan birisi için wax'ın kalitesi çok farkettirir mi bişeyler? (inanamıyorum,hep en kalitelisi olsun diyen ben bu sorunu sordum ;D )
Birde kullanım ömürleri var mı? Yani son kullanma tarihi gibisinden?
ryd1 ; kafam karıştı,wax çizik kapatır mı kapatmaz mı?
küçük çizikleri kapatır,büyükleri kapatmaz gibi şey anladım ben ? ::)
-
[quote=serhat_katliam ]
Aynen,ben de bilim ve teknik dergisini aldım hemen o akşam ama geçen ay'ı kastetti galiba :-[
turkski ; ya biraz saçma soru olucak,mazur görün,tamam performans vs okey,ama standart kullanan birisi için wax'ın kalitesi çok farkettirir mi bişeyler? (inanamıyorum,hep en kalitelisi olsun diyen ben bu sorunu sordum ;D )
Birde kullanım ömürleri var mı? Yani son kullanma tarihi gibisinden?
ryd1 ; kafam karıştı,wax çizik kapatır mı kapatmaz mı?
küçük çizikleri kapatır,büyükleri kapatmaz gibi şey anladım ben ? ::)
[/quote]
Haklısın standart bir kayakçı için çok farketmez yeterki sahici vaks olsun ve doğru uygulansın. Bildiğim kadarla son kullanma tarihi yoktur.
Son kez bu konuda yazıyorum , vaks kesinlikle bir dolgu malzemesi değildir. Vaks hiç bir çizik,delik kapatmaz, eğer kapatmak için kullanıldıysa yanlış yapılmış demektir,kayağın performansını negatif etkiler. Vakslanmış bir kayağın veya boardun altında , kayağa çıkmadan evvel tırnağınızı sürdüğünüz zaman bile çıkmayacak şekilde vaksın temizlenmesi gerekir.
-
Sahici vaks derken ???
Son kullanma tarihleri yoksa süper ozaman,200 liraya alırım,sıcak-soğuk vaks fln,evde dursun :)
Peki,dolgu işi başka konuda okuduğm kadarıyla öyle evde yapılcak cinsten bieşy değil,çelik ve dolgu işini mecbur pro olarak ilgilenen biyere götürücem :)
-
HydroCarbon Wax'ın diğerlerinden farkı nedir?
Burton sitesinde öyle bakarken farkettim,siz bilir kişilere sormak istedim... :)
Birde all-weather diye bi wax türü vardı,gerçektende bi sorun olmadan kullanılabilir mi ?
-
Bende bir soru sormak istiyorum.
Wax nereden alabilirim?
-
kimse bilmiyor sanırım ???
-
Bende emin değilim ama SPX te vardır diye düşünüyorum ;D
-
SPX yada PROSHOP gibi yerlerde var,onun haricinde penguentepe kayakevinde de görmüştüm,sonuçta ordada kullanıldığından ellerinde bulunuyordur...
-
SPX de var şmdi oradan gelıyorum wax bıraktm boarumu celık bakımı sılıkon cı yapı wx yapılacak ucretı merak eden varsa 30 lıra
yarın alıcm boarduımu
-
arkadaşlar spx'de bakım yaptırmak demişken, daha once hersene freestyle boardumu bakım yaptırmama ragmen board'umun çeliklerinin kendi kendine (kara çıkmasa bile) nerdeyse tamamen paslanması benim aklıma şu soruyu getirdi, acaba güvenipte boardumu teslim ettiğim biryerde bakım gerektiği gibi yapılmıyormu? cunku daha once forumdan bakımla ilgili okuduklarımdan biliyorumki mesela jilet bakımı yapılırken board ıslatılmassa çok zarar verebiliyomuş daha sonra.. o yüzden şuanda diger board'umunda bakımını yaptırmak istememe ragmen o dükkana goturesim gelmiyor. düşündüğüm şey dogru olabilirmi sizce?
-
[quote=turkski ]
...Mesela kayağınızın veya boardunuzun çeliklerinin olur olmaz paslanması genelde yanlış yapılan bir uygulamanın sonucudur. Hele çelik yapılırken su verilmesi unutulursa geri dönülemez hale gelir. Siz siz olun her önünüze gelene çeliğinizi emanet etmeyin. Bu sistem genelde evde yapılan amatör bakımlarda veya çok profesyonel yarışçıların ve teknik adamlarının kullandığı sistemdir.
[/quote]
bu bilgileri gordukten sonra oyle düşünmeye başladım, ve bu yüzden yeni boarduma bakım yaptırmaktan korkuyorum..
-
çelık bakımlarıonı yaptırmadan sadece slıkon ve wax işlemı yaptırabılırsınıız bence
-
silikon ne oluyor acaba? derin çiziklerin doldurulmasımı?
-
unsure ; bu işlerden anlamam,ama paslanması,bakımı sırasında biyerde su verilmemesinden kaynaklanıyormuş,ana sebep bu,işi bilen yerler bunu unutmadan yapıyorlarmış :)
Siliken evet,derin ve küçük çizikler için,çünkü ufaktan olsa çiziklerin doldurulması gerekirmiş :) ;)
-
evet derın cızıklerı slıkonla doldurup sonra wax yapıolar yoksa zaten pek bı manası kalmıyor dolguyu slıkonla yapmaları şart wax doldurmuyor
-
1 boardumda 1 tane bile çizik yok bitek bu sezon 15-20 gün kullanmış olmama ragmen, diger freestyle boardum'da da pek kayda deger çizik yok gibi bitek raillardan olan göçükler var ama onlarıda tamir ettirmek mantıksız geliyo cunku her sezon yeni bitane ekliyorum o boarda :)
bide iyi soylemişin 'işi bilen yerler' diye ama su verme işlemi ne kadar zor olabilirki, nası unutmuş olabilirler .. gerçekten çok enteresan bi iş bu..
-
[quote=serhat_katliam ]
HydroCarbon Wax'ın diğerlerinden farkı nedir?
Burton sitesinde öyle bakarken farkettim,siz bilir kişilere sormak istedim... :)
Birde all-weather diye bi wax türü vardı,gerçektende bi sorun olmadan kullanılabilir mi ?
[/quote]
HC vakslar en temel vakslardır. Amatörler için en ideal vaks türüdür. Tek problemi çok nemli havada iyi netice vermezler. Genelde mavi(çok soğuk),kırmızı(soğuk) ve sarı(+/- 0) renklerde üretilir.
All weather adı altında satılan vakslar çok geniş ısı aralığına sahipçok amatör vakslardır, kullanımı her halikarda vakslamamaktan kat ve kat iyidir.
PROSHOP da tabii ki vaks bulabilirsiniz. :)
-
[quote=g.kaan ]
evet derın cızıklerı slıkonla doldurup sonra wax yapıolar yoksa zaten pek bı manası kalmıyor dolguyu slıkonla yapmaları şart wax doldurmuyor
[/quote]
Kusura bakmayın ama silikonla kayak tabanı -base- i tamir edilmez , herhalde birileri su tesisatı ile karıştırıyor.
-
belkide silikonumsu bir madde oldugu için oyle soylemiştir? su tesisatıyla karıştırmıyodur ya bence :D
-
[quote=proshop ]
Kusura bakmayın ama silikonla kayak tabanı -base- i tamir edilmez , herhalde birileri su tesisatı ile karıştırıyor.
[/quote]
sızın bılgınız ne kadar onu bılemem ama wax dolgu mazemesı deıldır ozel bır slıkon mazeme ıle derın cızıkler doluyor yurt dısındada yanı sekılde yapıolar oradakılerde tesısatcı olabılır bellkı hatta slıkon sadece tesısatta kullanılıyor zannedıyorsunuz sanırım çeşit çeşit olup ınsan vucudunda kullanılanı bıle var ınsanları assalarcasına konusmayın terbıyesızlık yapmayıın
-
[quote=proshop ]
[/quote]
merhabalar,
hazır yakalamışken sorayım :)
rossignol icrcuit 161cm wide boardum kartepede taş üzerinden geçtikten sonra çizildi. daha 2 aylık bir board. çizik 1mm derinliğinde takriben 20cm uzunlugunda. boardu sezon bitiminde komple bi bakımasokmak itiyorum. wax çizik düzeltme vs. bana kaça patlar bu iş proshop da :)
-
[quote=g.kaan ]
sızın bılgınız ne kadar onu bılemem ama wax dolgu mazemesı deıldır ozel bır slıkon mazeme ıle derın cızıkler doluyor yurt dısındada yanı sekılde yapıolar oradakılerde tesısatcı olabılır bellkı hatta slıkon sadece tesısatta kullanılıyor zannedıyorsunuz sanırım çeşit çeşit olup ınsan vucudunda kullanılanı bıle var ınsanları assalarcasına konusmayın terbıyesızlık yapmayıın
[/quote]
Sizin veya birilerinin silikon dedikleri taban dolgu malzemesinin ana ithalatçısı biziz ve SPX de bu malı bizden aldığı gibi eğitimlerini de kısmen bizden aldılar. Bu malzemenin adı herşey olabilir ama ısıtılarak veya SPX deki gibi yakarak kullanılan bir malzeme olduğu için dünyanın hiç bir kayakla ilgili literatüründe silikon diye geçmez.
Sizde tereciye tere satmaya çalışırken komik duruma düşmeyin.
-
[quote=arcturus ]
merhabalar,
hazır yakalamışken sorayım :)
rossignol icrcuit 161cm wide boardum kartepede taş üzerinden geçtikten sonra çizildi. daha 2 aylık bir board. çizik 1mm derinliğinde takriben 20cm uzunlugunda. boardu sezon bitiminde komple bi bakımasokmak itiyorum. wax çizik düzeltme vs. bana kaça patlar bu iş proshop da :)
[/quote]
tam durumuna bakmak lazım ama bizde 60-70 TL civarında olur .
-
[quote=g.kaan ]
[/quote]
gökhancım okadar da kızacak birşey yok yaw :)
biz de yat tamirinde kullanıyoruz aynı yöntemi. sanırım aynıdır. P-Tex isimli çok güçlü bir polietilen malzememiz var. çok olmasada akışkan yapıda bir malzeme. Çiziklere doldurmadan önce kurumasını sağlayan epoksi reçine ile karıştırıp akışken haldeyken çiziklere dolduruyoruz. Bu aşamada aynı silikona benziyo. o nedenle silikon olarak biliyo olabilirsin. Akabinde cila işlemine geçiyoruz. burada cila yerine wax yapılıyo bildiğim kadarıyla.
-
bu arada slıkon dedıgımız mazemenın adı p-tex oldugunu şimdi buldum ama bunun adını bılmemek ınsanları tesısatçı yapmaz sanırım
aslında tesısatçıları aşşalamak amacında deılım ıyı iş cok para var
ama konusurken sız bır fırma sahıbı oldugunuzu ve ınsanlara hıtap tarzınızı ogrenmenızı tavsıye ederım cok sınırlenmıs durumdayımm ıyıkı bu lafları ben sızden alısverıs yaparken duymadım duysam boyle hakaret edercesını tavırlar ınanın ne benden nede tanıdıgım ınsanlardan para kazana bılırdınız ayrıyetten dava bıle acardım
geercı bu lafınızdan osnrada dukkanınızın onunden bıle gececegımı sanmamm
-
abı sınırlenırım hepımız esnafız ve arkadasın ekmek kapısıyız suan ama laf sokup p-tex ın adını bılmedıgımızden bılgısız kara cahıl bırı gıbı davranıyor
sonucta p-tex ısmını unutmus olabılırız yada bılmıyo olabılırız ama ne oldugunu bılıyoruz sonucta..
gercekten sınırlendım .
-
http://www.youtube.com/watch?v=ggXATfM81l0
-
wax yapımı
http://www.youtube.com/watch?v=RDRoKCAFtX8